Słodkie, chrupiące, z delikatną pianką, oblane pyszną kakaową polewą, przełamane kwaskowatą wiśnią...nie, nie, to nie żadne kupne słodycze. To obłędne domowe batoniki z chia. Bez cukru, bez mleka krowiego, bez jajek, bez żelatyny, za to wypełnione po brzegi maleńkimi ziarenkami, na punkcie których oszalał świat. Czy mówiłam już, że są obłędnie pyszne? I uzależniające? :)
lutego 28, 2017
lutego 27, 2017
Imprezowe pulpety
Pulpet i impreza? Tak! Może wyjść z tego para doskonała, jeśli sos podamy w miseczce jako dip, a soczyste mięsne kulki owiniemy ciastem i zapieczemy. Otrzymamy mini hamburgery, które można zjeść na stojąco, podać na ciepło, zimno, z sałatką, salsą lub tylko z keczupem. Wybór należy do was. Jedno jest pewno, znikną szybciej niż pojawią się na stole.
lutego 22, 2017
lutego 20, 2017
lutego 17, 2017
Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera
Uwielbiam pieczony kalafior. Smakuje mi o niebo lepiej niż ten z wody. A zapieczony pod pysznym beszamelowym sosem to już w ogóle poezja (swoją drogą, powinni zakazać puszczania programów kulinarnych wieczorową porą :) ) To proste danie, wymaga tylko kilku składników w tym dwóch warzyw, które mogą być mrożone. I uwaga - informacja dla tych, którzy mówią, że zieleniną się nie najedzą: jest bardzo sycące!
lutego 15, 2017
Rybne placki
Lubię takie placki. To fajna alternatywa dla mięsnych kotletów. Przygotowuje się je błyskawiczne. Mogą być drugim śniadaniem, obiadem, kolacją, przekąską. Uwielbiam taką różnorodność. Pokochają je także dzieci. Pięknie wyglądają, przyciągają wzrok kolorami, są chrupiące i lekko słodkie za sprawą batata. I jak tu ich nie lubić?
lutego 13, 2017
Jaglane mielone
Najlepsze mielone robiła moja babcia, to już wiecie, pisałam o tym tu. Niedawno podawałam też sposoby na odczarowanie zwykłego schabowego, np schab w musztardowej panierce, czy z chilli na pomarańczową nutę. Dziś przyszła pora na mielone. Lubię tradycyjne kotlety, ale lubię też szukać nowych smaków i rozwiązań, zwłaszcza od kiedy mam dziecko. Chcę nauczyć je zdrowych nawyków i pokazać, że nie zawsze na obiad musi być mięso, żeby było smacznie. Jaglane mielone to propozycja dla tych, którzy jednak bez mięsa nie wyobrażają sobie dnia, a równocześnie chcieliby spróbować czegoś innego, zdrowszego. Kasza jaglana w ogóle nie jest w nich wyczuwalna.
lutego 11, 2017
Domowa czekolada (tylko 3 składniki)
Jeśli wydaje wam się, że przygotowanie czekolady w domu jest skomplikowane, wymaga tysiąca składników, mnóstwa czasu i na pewno się nie uda, koniecznie przeczytajcie ten przepis. Będziecie potrzebowali tylko 3 składników i ulubionych dodatków. Żadnych "E", zero spulchniaczy czy konserwantów, bez cukru, mleka...Mało tego, ubrudzicie tylko jedną miskę, szklankę i łyżkę. Nie będzie potrzebować też specjalnych form - wystarczy płaskie naczynie, czy silikonowe foremki. Zaskoczeni? Koniecznie zróbcie domową czekoladę, a nie sięgniecie już po sklepową.
lutego 08, 2017
Bułeczki jak pączki
Powoli zbliża się ten dzień, w którym na każdym stole będą piętrzyć się apetyczne stosy pysznych okrągłych cudeniek, dzień, w którym każdy, kto nas odwiedzi powita pytaniem: a ile już zjadłaś? Dzień, w którym czas będziemy odliczać nie sekundami, czy minutami i nie filiżankami wypitej kawy, a ilością zjedzonych ...pączków! Ja rozumiem, że tradycji musi być zadość, zupełnie nie mam nic przeciwko, ale tak się kiedyś zastanawiałam, czy da się odtłuścić Tłusty Czwartek? I tak, da się! Tym, którzy nie chcą lub nie mogą delektować się tradycyjnym pączkiem, polecam pieczone bułeczki jak pączki.
lutego 06, 2017
Domowy Makaron: Prosty Przepis na Wykwintną Kuchnię
Są takie potrawy i smaki, które kojarzą się z dzieciństwem. Z pewnością mogę zaliczyć do nich makaron domowy. Niedzielny rosół bez domowego makaronu to nie to samo. Żaden sklepowy nie może się z nim równać. Uwielbiam taki jeszcze ciepły, wyjęty prosto z garnka na talerz, posypany cukrem. Nie tworzę wymyślnych kształtów, nie używam maszynki do makaronów, po prostu kroję ciasto nożem. Taki smakuje mi najbardziej.
lutego 03, 2017
Faworki
Najlepszy czas na smażenie faworków to karnawał. Dla mnie idealne są te cieniutkie z pęcherzykami powietrza i tak kruche, że ciężko je w całości donieść do ust. Są pracochłonne, dlatego robię je właściwie tylko w karnawale i to zazwyczaj raz, albo dwa, ale dzięki temu smakują wyjątkowo i z przyjemnością na nie czekam. Najlepiej też, jak mamy w kuchni pomocnika - wtedy jeden wałkuje i wywija, a drugi smaży.
lutego 02, 2017
Kotlety z fasoli adzuki i kaszy jaglanej
Fasola adzuki ma lekko orzechowy smak i bardzo dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Kotlety z tych składników, to taka alternatywa dla mięsnych mielonych. Idealnie łączą się z sosem czosnkowym lub tzatziki. Podane z domowymi pieczonymi frytkami i sałatką będą pysznym pełnowartościowym obiadem. Można je również podać w bułce, jak hamburgera.
Przygotowanie tego dania nie zajmie nam wiele czasu, jeśli rozłożymy pracę i fasolę ugotujemy dzień wcześniej.