Babka piaskowa to jedno z tych ciast, które kojarzy się z dzieciństwem, rodzinnymi spotkaniami i ciepłą atmosferą domowego pieczenia. Jej delikatna struktura i subtelny smak sprawiają, że jest idealnym towarzyszem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dziś chciałbym podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na babkę piaskową, która zachwyci Was swoim prostym, ale niezwykle smacznym charakterem.
Babka piaskowa
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 szkl mąki pszennej tortowej
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do babki i posyp ją mąką, aby ciasto łatwiej się wyciągało po upieczeniu.
W dużej misce ubij jajka z cukrami na jasną i puszystą masę.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do masy jajecznej. Na koniec dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Przelej 3/4 ciasta do przygotowanej wcześniej formy.
Do reszty ciasta dodaj kakao i dokładanie wymieszaj. Tak przygotowane wylej na jasne ciasto. Możesz przemieszać delikatnie patyczkiem do szaszłyków, żeby zrobić esy-floresy.
Piecze około 35-40 minut lub do momentu, gdy test wykaże, że jest gotowa (suchy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty).
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut w formie, a następnie wyjmij ją i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz