Fasola adzuki ma lekko orzechowy smak i bardzo dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Kotlety z tych składników, to taka alternatywa dla mięsnych mielonych. Idealnie łączą się z sosem czosnkowym lub tzatziki. Podane z domowymi pieczonymi frytkami i sałatką będą pysznym pełnowartościowym obiadem. Można je również podać w bułce, jak hamburgera.
Przygotowanie tego dania nie zajmie nam wiele czasu, jeśli rozłożymy pracę i fasolę ugotujemy dzień wcześniej.
Kotlety z fasoli adzuki i kaszy jaglanej
- 100 g fasoli adzuki
- 1/2 szkl kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 5 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 5 łyżek sezamu
Fasolę zalewam wodą i odstawiam na 8-12h, żeby namokła. Następnie odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję około 30 minut lub do miękkości [można to zrobić dzień wcześniej]. Przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Kaszę gotuję i jeszcze ciepłą dodaję do fasoli. Miksuję, żeby składniki się połączyły. Odstawiam do lodówki na 30 minut. W międzyczasie podsmażam drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory siekam. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko, sól, pieprz. Formuję kotlety, obtaczam w sezamie i smażę na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Można także ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w 180 st C przez 20 minut.
Cudowne kotleciki, bardzo lubię takie bezmięsne wersje :-)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością poszłybyśmy do jakiegoś baru na wege burgera z takim kotlecikiem <3
OdpowiedzUsuń