Pulpet i impreza? Tak! Może wyjść z tego para doskonała, jeśli sos podamy w miseczce jako dip, a soczyste mięsne kulki owiniemy ciastem i zapieczemy. Otrzymamy mini hamburgery, które można zjeść na stojąco, podać na ciepło, zimno, z sałatką, salsą lub tylko z keczupem. Wybór należy do was. Jedno jest pewno, znikną szybciej niż pojawią się na stole.
Imprezowe pulpety
Mięso
- 250 g mielone mięsa (dowolnego)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki ziemnej wody lub bulionu
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Solę i smażę dotąd, aż się zeszkli. Mięso przekładam do miski, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i pozostałe składniki. Mieszam ręką, aż składniki się połączą. Następnie formuję kulki i obsmażam je na patelni z każdej strony.
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasta)
- 50 g masła
- 2 dkg drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Dodatkowo: żółty ser w plastrach, czarnuszka.
Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na 15-30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuję pulpety.
Gotowe ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolicy i wycinam kółka mniej więcej dwa razy większe od pulpetów. Na każde kółko kładę plaster żółtego sera i jeden kotlecik. Zalepiam ciasto tworząc bułeczkę. Układam na blaszce obok siebie, smaruję rozmąconym białkiem i posypuję czarnuszką. Piekę w rozgrzanym do 180 st C piekarniku około 20 minut (pod koniec tego czasu podnoszę jedną bułeczkę i sprawdzam, czy jest rumiana od spodu - jeśli tak, wyjmuję całość z piekarnika). Podaję na ciepło z sałatką i dipem.
Danie można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku.
Świetny pomysł, pyszne i niebanalne :)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska!
OdpowiedzUsuńNa taką pyszną imprezę to byśmy się wprosiły :D
OdpowiedzUsuń