maja 29, 2017

Brownie z batatów

Pamiętacie fasolowe brownie? Ponieważ cieszyło się sporym zainteresowaniem, a przed wszystkim nam smakowało, postanowiłam znowu zdrowo poeksperymentować. Tym razem wybór padł na bataty. Z dodatkiem orzechów i daktyli stworzyły fajny, oryginalny w smaku i konsystencji deser. Jeśli jesteście miłośnikami mazistych, mokrych fit słodkości to ten przepis jest dla was. Na plus jest skład z serii BEZ (bez jajek, cukru, mleka, mąki). 

Brownie z batatów

 Brownie z batatów

  • 2 - 3 ugotowane bataty
  • 100 g daktyli bez pestek
  • szklanka zmielonych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
  • sok z 1/2 pomarańczy i otarta skórka
  • 1/3 szkl kakao/karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • połówki orzechów do dekoracji
  • ew. gorzka czekolada do dekoracji (może być olej kokosowy + kakao)
Ugotowane bataty rozdrabniam widelcem. Daktyle zalewam gorącą wodą i odstawiam, żeby zmiękły. Następnie wszystkie składniki przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Piekarnik rozgrzewam do 180 st C. Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dekoruję połówkami orzechów. Piekę około 30-40 minut.  Po upieczeniu dekoruję czekoladą. 
 
Brownie z batatów

6 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger