Pamiętacie fasolowe brownie? Ponieważ cieszyło się sporym zainteresowaniem, a przed wszystkim nam smakowało, postanowiłam znowu zdrowo poeksperymentować. Tym razem wybór padł na bataty. Z dodatkiem orzechów i daktyli stworzyły fajny, oryginalny w smaku i konsystencji deser. Jeśli jesteście miłośnikami mazistych, mokrych fit słodkości to ten przepis jest dla was. Na plus jest skład z serii BEZ (bez jajek, cukru, mleka, mąki).
Brownie z batatów
- 2 - 3 ugotowane bataty
- 100 g daktyli bez pestek
- szklanka zmielonych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
- sok z 1/2 pomarańczy i otarta skórka
- 1/3 szkl kakao/karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- połówki orzechów do dekoracji
- ew. gorzka czekolada do dekoracji (może być olej kokosowy + kakao)
Ugotowane bataty rozdrabniam widelcem. Daktyle zalewam gorącą wodą i odstawiam, żeby zmiękły. Następnie wszystkie składniki przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Piekarnik rozgrzewam do 180 st C. Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dekoruję połówkami orzechów. Piekę około 30-40 minut. Po upieczeniu dekoruję czekoladą.
Smakowite!
OdpowiedzUsuńZ batatów jeszcze nie robiłyśmy ale mamy w planach :D
OdpowiedzUsuńświetne ciacho!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńOjejku! Wygląda cudnie! Na pewno nie omieszkam wypróbowac! <3
OdpowiedzUsuń