czerwca 01, 2017

Domowe batoniki musli

Po batony musli często sięgamy w ciągu dnia, by zaspokoić głód. Uważane są za zdrową przekąskę i chętnie podajemy je też dzieciom. Niestety kupne nie wszystkie mają dobry skład. W niektórych głównym składnikiem, czyli tym na pierwszym miejscu jest syrop g-f lub cukier, a to, co nas najbardziej interesuje - różnego rodzaju płatki - na 5 lub jeszcze dalej!!! Ze zdrową żywnością nie ma to nic wspólnego, a często spotykamy je właśnie na tym dziale. Co więc zrobić, jeśli nie możemy obyć się bez takiej przekąski, a zależy nam na tym, by świadomie się żywić? Proponuję domowe batoniki musli. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Takie batony zapewnią też sytość na znacznie dłużej, niż sklepowe pełne pustych kalorii.
Domowe batoniki musli

 Domowe batoniki musli

  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek płatków owsianych (u mnie prażone, gotowe do jedzenia)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ekspandowanego ziarna żyta (może być dowolne)
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
Obrane banany przekładam do miski i blenderem lub widelcem rozdrabniam na papkę. Dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wsypuję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, mocno dociskając. Piekę w 180 st C 30 minut. Po tym czasie wyjmuję, ostrym nożem kroję na paski, układam na papierze do pieczenia (tym samym) zachowując odstępy i podpiekam jeszcze 5-10 minut.

 
Domowe batoniki musli

Domowe batoniki musli

3 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger