marca 24, 2025

Mini pączki z serków waniliowych – ekspresowe słodkości!



Malutkie, pulchne, delikatne, takie na jeden kęs. Idealne do dziecięcej rączki. A do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Naprawdę wystarczy 15 minut, by cieszyć się wspaniałym smakiem mini pączków. Jeśli więc nie macie czasu na przygotowanie tych tradycyjnych, nadzianych konfiturą  to ten przepis jest dla was. Ja go uwielbiam właśnie za prostotę. A jeśli w ich przygotowanie włączycie małych pomocników, to praca pójdzie dosłownie w chwilę. 
A tradycjonalistom polecam przepis na pączki mojej mamy i pączki z piwem. 


 Błyskawiczne mini pączki


  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 400 g serków waniliowych homogenizowanych
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
  • Ciasto: W misce wymieszaj serki waniliowe z jajkami. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  • Smażenie: W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Ciasto nakładaj łyżeczką, formując małe kulki i wrzucaj na rozgrzany olej. Łyżeczkę dobrze jest maczać od czasu do czasu w oleju. Możesz też uformować pączki dłońmi posmarowanymi olejem.
  • Pieczenie: Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, około 2-3 minuty. Pączki same powinny się obrać, jeśli zapewnisz im odpowiednia ilość miejsca (czyli nie wrzucaj na raz zbyt dużo). Wyjmij pączki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj od razu.
  •                                                               

    Wskazówki:

    • Olej musi być dobrze rozgrzany, aby pączki nie nasiąkały tłuszczem, ale nie może też być zbyt gorący, bo pączki spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe.
    • Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani za gęste, powinno dać się nabierać łyżką.
    • Pączki najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu.
    • Do ciasta można dodać odrobinę cukru wanilinowego dla wzmocnienia aromatu.
    • Usmażone pączki można też polać roztopioną czekoladą.











    4 komentarze :

    Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger