Malutkie, pulchne, delikatne, takie na jeden kęs. Idealne do dziecięcej rączki. A do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Naprawdę wystarczy 15 minut, by cieszyć się wspaniałym smakiem mini pączków. Jeśli więc nie macie czasu na przygotowanie tych tradycyjnych, nadzianych konfiturą to ten przepis jest dla was. Ja go uwielbiam właśnie za prostotę. A jeśli w ich przygotowanie włączycie małych pomocników, to praca pójdzie dosłownie w chwilę.
A tradycjonalistom polecam przepis na pączki mojej mamy i pączki z piwem.
Błyskawiczne mini pączki
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 400 g serków waniliowych homogenizowanych
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Wskazówki:
- Olej musi być dobrze rozgrzany, aby pączki nie nasiąkały tłuszczem, ale nie może też być zbyt gorący, bo pączki spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe.
- Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani za gęste, powinno dać się nabierać łyżką.
- Pączki najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu.
- Do ciasta można dodać odrobinę cukru wanilinowego dla wzmocnienia aromatu.
- Usmażone pączki można też polać roztopioną czekoladą.
Fajne pączusie :-)
OdpowiedzUsuńSuper, idealne na karnawał :)
OdpowiedzUsuńOj zjadło by się i to nie jednego :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te pączusie :)
OdpowiedzUsuń