Gdy odpalacie grille to serwujecie tylko mięso? U nas jest zawsze pełno warzyw, ot choćby pomidory czy ogórki małosolne. Ostatnio pokusiłam się o przyrządzenie sałatki z cukinii. I wiecie co, podbiła serca grillowiczów. Jest lekka, aromatyczna, fajnie chrupie pod zębami i świetnie równoważy ciężar opiekanego mięsa. Sprawdzi się też jako dodatek do obiadu. Przygotowuje się ją szybko, a składniki są łatwo dostępne.
Sałatka z cukinii (idealna do grilla)
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 ogórek
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- sól, pieprz
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Cukinie myję (nie obieram) i kroję w pół plasterki. Przekładam do miski, solę i odstawiam na kilkanaście minut. Ogórek i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę, a koperek drobno siekam. Kiedy cukinia puści sok, lekko ją odciskam (płyn wylewam), dodaję pozostałe składniki i mieszam. Dobrze, żeby chwilę postała przed podaniem.
Wpis został napisany we współpracy z portalem kobieceporady.pl
Wpis został napisany we współpracy z portalem kobieceporady.pl
Coś jak mizeria, ale może być dobra.
OdpowiedzUsuńMy byśmy mogły zajadać się tylko taką sałatką podczas grilla :)
OdpowiedzUsuńfajne! nie używałam nigdy surowej cukinii. :) wypróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuń