Puszyste i delikatne kluski jogurtowe - idealne na obiad lub kolację!
Szukasz prostego i szybkiego sposobu na pyszny i sycący posiłek? Kluski jogurtowe kładzione łyżką to idealna propozycja! Ten błyskawiczny przepis ratuje z opresji, gdy brakuje czasu lub pomysłów na obiad. Kluski są delikatne, puszyste i mogą być podawane na wiele sposobów.
Możesz je podawać na słodko, np. z sosem owocowym, cukrem pudrem i cynamonem, lub na wytrawnie, z sosem grzybowym, gulaszem czy mięsem.
Kluski jogurtowe
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 czubate łyżki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- ewentualnie szczypta sody oczyszczonej (wtedy są delikatniejsze)
W misce wymieszaj jogurt z jajkiem, solą i ewentualnie sodą.
Dodawaj stopniowo mąkę, mieszając łyżką, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj po łyżce jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Zagotuj wodę w dużym garnku z dodatkiem soli.
Nabieraj ciasto łyżką i kładź je porcjami do wrzącej wody.
Gotuj kluski przez około 2-3 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na durszlaku.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami na słodko lub wytrawnie. Możesz również posypać je bułką tartą lub świeżymi ziołami.
Odgrzewane także smakują bardzo dobrze –wystarczy zalać je wrzątkiem, podsmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz