lipca 02, 2024

Kluski jogurtowe

 


Puszyste i delikatne kluski jogurtowe - idealne na obiad lub kolację!

Szukasz prostego i szybkiego sposobu na pyszny i sycący posiłek? Kluski jogurtowe kładzione łyżką to idealna propozycja! Ten błyskawiczny przepis ratuje z opresji, gdy brakuje czasu lub pomysłów na obiad. Kluski są delikatne, puszyste i mogą być podawane na wiele sposobów.

Możesz je podawać na słodko, np. z sosem owocowym, cukrem pudrem i cynamonem, lub na wytrawnie, z sosem grzybowym, gulaszem czy mięsem.

Kluski jogurtowe

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ewentualnie szczypta sody oczyszczonej (wtedy są delikatniejsze)
W misce wymieszaj jogurt z jajkiem, solą i ewentualnie sodą.
Dodawaj stopniowo mąkę, mieszając łyżką, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj po łyżce jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Zagotuj wodę w dużym garnku z dodatkiem soli.

Nabieraj ciasto łyżką i kładź je porcjami do wrzącej wody. 

Gotuj kluski przez około 2-3 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na durszlaku.

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami na słodko lub wytrawnie. Możesz również posypać je bułką tartą lub świeżymi ziołami.

Odgrzewane także smakują bardzo dobrze –wystarczy zalać je wrzątkiem, podsmażyć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger