Puszyste placki jogurtowe - idealne na śniadanie lub słodką przekąskę!
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na pyszne placki? Te placki jogurtowe są idealnym rozwiązaniem! Są puszyste, delikatne i można je podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, deser lub jako słodka przekąska w ciągu dnia.
Placki jogurtowe
- 150 g jogurtu naturalnego
- 70 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
* do ciasta możesz dodać garść ulubionych owoców, np jagód czy borówek
W misce wymieszaj jogurt z jajkiem za pomocą rózgi, widelca lub miksera na wolnych obrotach.
Dodaj mąkę z sodą i wymieszaj lub delikatnie zmiksuj tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją olejem.
Wylewaj porcje ciasta na patelnię, tworząc okrągłe placki o średnicy około 10 cm.
Smaż placki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Podawaj placki na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. z miodem, owocami, dżemem lub jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz