marca 20, 2025

Placki twarogowe z chia – zdrowe i pyszne śniadanie!



 Dziś mam dla Was przepis na coś wyjątkowego – placki twarogowe z dodatkiem nasion chia. Te małe ziarenka to prawdziwa skarbnica zdrowia, a w połączeniu z delikatnym twarogiem tworzą śniadanie idealne. Szybkie w przygotowaniu, sycące i pełne wartości odżywczych – idealne na dobry początek dnia!

Placki twarogowe z chia 

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 20 g nasion chia
  • 3 łyżki mąki (pszennej lub bezglutenowej)
  • 3 łyżki mleka (krowie lub roślinne)
  • 1 łyżka cukru (lub ksylitolu)
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia (np. kokosowy)

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć widelcem w misce. Dodaj jajka, nasiona chia, mąkę, mleko, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 10 minut, aby nasiona chia napęczniały.

Możesz też twaróg wymieszać z chia i zostawić na noc w lodówce, a rano dodać resztę składników.


Na rozgrzanej patelni z olejem smaż małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli lubisz słodsze placki, dodaj więcej cukru lub słodzika.
  • Do ciasta możesz dodać ulubione owoce, np. starte jabłko lub garść borówek.
  • Placki świetnie smakują z jogurtem greckim i świeżymi owocami.

3 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger