Pierogi z kaszą i twarogiem
Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- około 3/4 letniej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 150 g kaszy gryczanej
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 200 g twarogu
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję ugotowane kasze, twaróg i wszystko dokładnie mieszam widelcem.
Ciasto dzielę na kawałki, każdy rozwałkowuję na około 3mm, szklanką, zakrętką od kawy, czy wykrawaczką wycinam kółka. Na każde kładę łyżeczkę farszu i zlepiam ciasto. Gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Gryczany farsz to coś dla nas :D Fantastyczne muszą być :D
OdpowiedzUsuńPrzypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :) Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział :)
Takich jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi pysznie i ciekawie :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne, ale tylko z gryczanej i twarogu. Podobno farsz jest jeszcze fajniejszy po dodaniu do niego mięty.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne nadzienie do pierogów.
OdpowiedzUsuń