lutego 26, 2018

Gotowany schab - domowa wędlina

Schab gotowany jest soczysty, aromatyczny i delikatny. Smakuje wspaniale,a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ja przygotowuję go nie tylko na święta, ale także na co dzień.
Gotowany schab  - domowa wędlina

Gotowany schab  - domowa wędlina

  • kawałek schabu (wielkość zależy do naczynia, jakie macie, u mnie około 1,5kg)
  • łyżka soli na kg mięsa
  • łyżka czarnego pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka ziela angielskiego
Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce. Schab myję i osuszam. Nacieram mieszanką przypraw, wkładam do miski i odstawiam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie mięso układam w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku (chodzi o to, żeby mięso leżało i nie było pozawijane). Zalewam gorącą wodą  (tylko tyle, żeby lekko przykrywała mięso), przykrywam i stawiam na gaz. Gotuję po około 10 minut z każdej strony (wszystko zależy od jakości mięsa, czasem będzie wymagało dłuższego gotowania; ja po tych 20 minut wbijam w środek nóż i jeśli nie czuję zbyt dużego oporu, to wyłączam). Mięso zostawiam w zalewie do ostygnięcia. Najlepiej zagotować wieczorem i zostawić na noc. Rano mam gotową wędlinę na kanapki. 
Gotowany schab  - domowa wędlina

Gotowany schab  - domowa wędlina

Gotowany schab  - domowa wędlina

Gotowany schab  - domowa wędlina

1 komentarz :

  1. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Ostatnio jak robiłam gotowany schab to w mleku. Wyszedł bardzo delikatny. A teraz to kupuję regularnie wędliny i mięsa od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Są niezwykle delikatne i aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger