Gotowany schab - domowa wędlina
- kawałek schabu (wielkość zależy do naczynia, jakie macie, u mnie około 1,5kg)
- łyżka soli na kg mięsa
- łyżka czarnego pieprzu
- łyżeczka cukru
- łyżka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- łyżeczka ziela angielskiego
Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce. Schab myję i osuszam. Nacieram mieszanką przypraw, wkładam do miski i odstawiam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie mięso układam w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku (chodzi o to, żeby mięso leżało i nie było pozawijane). Zalewam gorącą wodą (tylko tyle, żeby lekko przykrywała mięso), przykrywam i stawiam na gaz. Gotuję po około 10 minut z każdej strony (wszystko zależy od jakości mięsa, czasem będzie wymagało dłuższego gotowania; ja po tych 20 minut wbijam w środek nóż i jeśli nie czuję zbyt dużego oporu, to wyłączam). Mięso zostawiam w zalewie do ostygnięcia. Najlepiej zagotować wieczorem i zostawić na noc. Rano mam gotową wędlinę na kanapki.
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Ostatnio jak robiłam gotowany schab to w mleku. Wyszedł bardzo delikatny. A teraz to kupuję regularnie wędliny i mięsa od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Są niezwykle delikatne i aromatyczne.
OdpowiedzUsuń