Pierogi ruskie to ulubione pierogi w moim domu. Miesiąc bez ruskich miesiącem straconym chciałoby się rzec. Są trochę pracochłonne, dlatego zawsze przygotowuję dużą porcję i część zamrażam. Farsz można przyrządzić dzień wcześniej, wtedy będziemy mieć troszkę mniej pracy.
Ruskie pierogi
Farsz:- 1 kg ziemniaków
- 3 kostki białego sera (po 250g)
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej/smalec do smażenia
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, odparowuję i ubijam bardzo dokładnie ubijam tłuczkiem. Odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie drobno kroję cebulę i podsmażam na oleju lub bardziej kalorycznie, ale smaczniej - smalcu. Gdy się zeszkli dodaję razem z serem do ziemniaków. Gniotę tłuczkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pieprzu daję całkiem sporo, bo lubię ostrzejsze.
Ciasto:
- 3 szkl mąki
- ok 1-1,5 szkl ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Z podanych składników zagniatam ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej elastyczne. Gotowe ciasto przykrywam zmoczoną ciepłą wodą ściereczką, żeby nie wysychało i odstawiam na 15 minut. Potem kroję po kawałku, rozwałkowuję i wycinam kółka. Na każde nakładam sporą łyżeczkę farszu i zlepiam lub zaplatam. W międzyczasie wstawiam garnek z posoloną wodą. Gdy zacznie wrzeć, wrzucam pierogi i gotuję ok minutę od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową na blachę wysmarowaną olejem - dzięki temu pierogi się nie zlepią.
U nas pierogi to właściwie tylko na Wigilię się robi a szkoda, bo nie raz też by się zjadło nawet latem :D
OdpowiedzUsuńWielu moich znajomych też je pierogi tylko na Wigilię i mówią, że to najlepsze danie świata :) My lubimy pierogi pod każdą postacią i jemy je przez cały rok. Na lato polecam te z bobem :)
UsuńUwielbiam ruskie, ale jestem za leniwa, żeby je sama lepić:)
OdpowiedzUsuńTrzeba trochę się przy nich narobić, to fakt. Ja tam zatrudniam męża ;)
UsuńTo jedno z tych tradycyjnych dań, które nigdy mi się nie znudzą : ) Pierogi ruskie smakują prawie każdemu, nawet zwolennikowi bardziej wymyślnych dań. Delikatne, porządnie nadziane ciasto, smaczny farsz i okrasa ze skwarek to połączenie idealne na syty, zimowy obiad. Wymagają trochę pracy, ale można przygotować więcej i zamrozić, a potem wyjąć w razie potrzeby. Sama tak robię, bo nie wyobrażam sobie czekać cały rok na ruskie : ) Chociaż to fakt – najlepiej smakują w wigilijny wieczór…
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi ruskie! Ten przepis jest naprawdę dobry :) Zresztą ziemniaki pod każdą postacią są super :)
OdpowiedzUsuńRuskie to jednak najlepsze pierogi na świecie!
OdpowiedzUsuń