Przepis na tą surówkę podpatrzyłam w programie Marty Dymek. Bardzo lubię jarmuż, używam go przeważnie do koktajli, a taka sałatkowa wersja surowego warzywa, bardzo do mnie przemówiła. Zwłaszcza, że osładza ją żurawina. Nie spodziewałam się, że surówka będzie aż tak smaczna. Polecam z całego serca. Wprawdzie autorka w przepisie użyła majonezu z wody po ciecierzycy, żeby danie było wege, ale ja jeszcze nie jestem aż tak kulinarnie odważna, więc dałam jeden z moich ulubionych majonezów z dobrym składem.
Coleslaw z jarmużem
- 1/4 główki białej kapusty
- 250 g jarmużu
- 1/3 szkl suszonej żurawiny
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soli
- sól, pieprz
- 1/2 szkl majonezu
- woda (około 1 l)
Do dużej miski ścieram na szatkownicy kapustę (głąb ścieram na tarce jarzynowej). Jarmuż rwę na mniejsze części, odrzucając twarde łodyżki i dorzucam do miski. Wlewam zimną wodę tak, żeby pokryła warzywa. Solę, słodzę i dokładnie mieszam. Odstawiam co najmniej na 30 minut. Obraną cebulę ścieram na szatkownicy w cienkie plasterki, marchewkę trę na tarce jarzynowej, szczypiorek siekam. Namoczoną kapustę z jarmużem odcedzam i odciskam nadmiar wody. Dodaję pozostałe warzywa, pieprz i majonez i dokładnie mieszam.
z jarmużem..hmm, ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńSuper nowa wersja tej popularnej surówki :D
OdpowiedzUsuńPysznie połączone smaki!
OdpowiedzUsuń