stycznia 09, 2017

Kotleciki z brokuła

Brokuła nie trzeba przedstawiać. Jest to jedno z super zdrowych warzyw. Jedni za nim przepadają pod każdą postacią, innym na samo wspomnienie wskakuje grymas na usta. Pieczone kotleciki z brokuła przypominają placki, więc mogą przypaść do gustu także dzieciom i przeciwnikom tego zielonego warzywa. Świetnie smakują na ciepło i mogą być ciekawym pomysłem na obiad czy kolację. Zimne, zapakowane do pojemnika będą świetnym lunchem w pracy czy szkole. Koniecznie zróbcie do nich dip z awokado. Jest to mistrzowskie połączenie. 

Kotleciki z brokuła

Kotleciki z brokuła

  • brokuł (cały z łodyżką)
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 50 g mielonych ziaren słonecznika lub migdałów
  • 40 g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • garść natki pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz, chilli
  • 1 jajko
 Umytego i osuszonego brokuła ścieram na tarce o dużych oczkach (razem z łodyżkami - to danie jest świetną okazją do spożytkowania całego warzywa, również łodygi, którą zazwyczaj się wyrzuca). Dodaję do niego drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę, mielone ziarna, ser, natkę i przyprawy. Mieszam łyżką, żeby składniki dobrze się połączyły. Następnie wlewam lekko rozbełtane jajko i szybko łączę z resztą (nie można za długo mieszać, żeby masa nie stała się zbyt rzadka; jeśli tak się stanie, trzeba dodać mielonych ziaren; jeśli masa będzie za sucha, dodajemy jeszcze jedno jajko).  Teraz można usmażyć jeden kotlecik, żeby sprawdzić smak i ewentualnie doprawić według gustu. Zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki, lekko je spłaszczając i kładę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę około 20 minut w 170 st C. Kotleciki powinny stwardnieć i zbrązowieć (wygląd może nie zachęcać, ale smak powala). Kotleciki podaję z różnymi sosami.
[przepis inspirowany książką Sztuka dobrego jedzenia]
Kotleciki z brokuła
 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger