listopada 06, 2016

Pomidorowa

Czy wam też pomidorowa nigdy się nie nudzi? Na blogu proponowałam już kilka jej wersji:
Dzisiejsza odsłona popularnej pomidorówki jest delikatna, kremowa, słodkawa i co najważniejsze nie pływają w niej żadne farfocle :) dlatego posmakuje też waszym maluchom. W moim domu stała się hitem (*testowane na dzieciach!) :))
pomidorowa

Pomidorowa

  •  1/2 wiejskiej kury lub 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2-3 gałązki natki pietruszki, selera, lubczyku
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
Oczyszczone i umyte mięso wkładam do garnka, dodaję obrane i umyte warzywa i zioła, solę, wrzucam przyprawy, zalewam zimną wodą i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Następnie przecedzam wywar (warzywa i mięso zamrażam - będą idealną bazą do pasztetu) i dodaję do niego przecier pomidorowy. Wstawiam ponownie na gaz. Do gorącej zupy wlewam kremówkę i chwilę gotuję. Doprawiam do smaku. Podaję z makaronem lub ryżem. 
pomidorowa

3 komentarze :

  1. Każdą pomidorową zjemy z ochotą :D Byle byłaby z pomidorów a nie z paczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowej nigdy zbyt wiele ;) Ta zupa chyba nigdy mi się nie znudzi i nie ważne czy to tradycyjna zupa czy krem z pomidorów. Chętnie więc skorzystam i z Twojej propozycji, a jeśli testowana nawet na dzieciach to musi być idealna ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger