Zupy powinny zajmować stałe miejsce w naszym jadłospisie. Są sycące, łatwo strawne, aromatyczne. Nadają się i na obiad i na kolację. Ich przyrządzenie nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Najprostszą zupę otrzymamy wrzucając do garnka z wodą ulubione warzywa i zioła, możemy ją potem zmiksować, by przemycić niejadkom mnóstwo zdrowych składników. Udekorowana prażonymi pestkami czy kiełkami lub finezyjnym kleksem śmietany może stać się wykwintnym daniem. Poza tym zupy świetnie się mrożą, więc warto ugotować więcej i zrobić zapas na 'brak czasu'.
Zupa z pieczonej dyni i pomidorów jest delikatna i łagodna, a przy tym gęsta i aromatyczna. Słodkość dyni świetnie przełamuje kwaskowaty smak pomidorów. Na pewno polubią ją też dzieci.
Zupa z pieczonej dyni i pomidorów
- 3 kg dyni
- 1 kg pomidorów
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 - 3 gałązki świeżego rozmarynu
- około 1,5 l bulionu lub wody
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do podania
[z podanych składników wychodzi mniej więcej 6 porcji]
Dynię myję, kroję na pół i wyjmuję pestki. Pomidory również kroję na połowy, a cebulę w ćwiartki. Wszystkie warzywa razem z czosnkiem układam na blasze (miąższem do góry) i piekę w 220 st C około 30 minut (dynia ma być miękka).
Po tym czasie w garnku rozgrzewam masło, wrzucam posiekany rozmaryn i chwilę przesmażam. Dodaję upieczone warzywa, czosnek wyciśnięty ze skórki i miąższ dyni, wlewam też wszystkie soki jakie zostały na blaszce. Zalewam 1l gorącego bulionu lub wody i gotuję około 20 minut pod przykryciem. Jeżeli zupa w trakcie gotowania za bardzo gęstnieje to dolewam resztę bulionu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i miksuję na gładki krem. Podaję udekorowaną rozmarynem i posypaną startym parmezanem.
Ale się zgrałyśmy, bo dzisiaj zrobiłyśmy sobie zapas zupy dyniowej z pomidorami na kilka dni :D My jeszcze paprykę lubimy dodać :D
OdpowiedzUsuń