maja 11, 2016

Zupa z soczewicą i pomidorami

Jakiś czas temu proponowałam wam zupę pomidorową z ciecierzycą. Dziś polecam inne ziarna - soczewicę. Tym razem zieloną. Zupa jest gęsta, aromatyczna, sycąca i przede wszystkim zdrowa. Polecam nie tylko na chłodne dni. 



  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • gałązka lubczyku
  • liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • cebula
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 1/2 - 3/4 szkl zielonej soczewicy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 małego kubeczka kremówki
  • łyżka oleju
Wszystkie warzywa myję i obieram. Skrzydełka płuczę pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, dodaję marchew, pietruszkę, selera, lubczyk, liść laurowy, sól i pieprz. Zalewam zimną wodą i wstawiam na gaz. Gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gdy bulion się nagotuje odcedzam go i do czystego dodaję soczewicę. Gotuję około 15 minut. W tym czasie obraną cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni. Solę, żeby szybciej się zeszkliła. Dodaję posiekany tymianek i jeszcze chwilę przesmażam. Następnie razem z pomidorami dodaję do zupy. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Wlewam zahartowaną kremówkę (do śmietany wlewam kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszam, żeby się ociepliła). Czekam, aż się zagotuje i wyłączam. 
zupa z soczewicy



1 komentarz :

  1. znam ten smak. Potwierdzam, że zupa jest fantastyczna :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger