Jakiś czas temu proponowałam wam zupę pomidorową z ciecierzycą. Dziś polecam inne ziarna - soczewicę. Tym razem zieloną. Zupa jest gęsta, aromatyczna, sycąca i przede wszystkim zdrowa. Polecam nie tylko na chłodne dni.
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- gałązka lubczyku
- liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
- cebula
- puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 1/2 - 3/4 szkl zielonej soczewicy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1/2 małego kubeczka kremówki
- łyżka oleju
Wszystkie warzywa myję i obieram. Skrzydełka płuczę pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, dodaję marchew, pietruszkę, selera, lubczyk, liść laurowy, sól i pieprz. Zalewam zimną wodą i wstawiam na gaz. Gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gdy bulion się nagotuje odcedzam go i do czystego dodaję soczewicę. Gotuję około 15 minut. W tym czasie obraną cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni. Solę, żeby szybciej się zeszkliła. Dodaję posiekany tymianek i jeszcze chwilę przesmażam. Następnie razem z pomidorami dodaję do zupy. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Wlewam zahartowaną kremówkę (do śmietany wlewam kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszam, żeby się ociepliła). Czekam, aż się zagotuje i wyłączam.
znam ten smak. Potwierdzam, że zupa jest fantastyczna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia