Sezon na pyszne pachnące słońcem pomidory powoli się zbliża, a razem z nim, mam nadzieję, gorące lato. W związku z tym wokół zapanowała moda na bycie fit i różne diety, typu bikini :) No cóż, warto by zrzucić parę centymetrów, nie tylko z racji zrzucania ubrań na plaży, ale dla zdrowia i lepszego samopoczucia. Dziś proponuję pełną warzyw zupę-krem nie tylko dla tych, co są na diecie, ale dla wszystkich, którzy cenią dobry smak. Zupę chętnie zjedzą też dzieci.
- butelka passaty pomidorowej (700 ml)
- 1/2 selera
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- woda
Warzywa obieram, myję i kroję w kawałki (nie ważne jakie, bo i tak będziemy je blendować). Wrzucam do garnka razem z lubczykiem i przyprawami, zalewam wodą (tylko tyle, żeby je przykryła) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Następnie dolewam passatę i czekam aż się zagotuje. Przelewam do kielicha blendera i miksuję na gładki krem (można użyć blendera ręcznego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz