- Hej! Kasiu, Katarzynko
- Gdzie szukać cię dziewczynko
- Wróżby o ciebie zapytam
- Czekaj – wkrótce zawitam
- Bawmy się więc w Katarzyny
- Szukajcie chłopaki dziewczyny
- Zapytać więc trzeba wróżby
- A nuż potrzebne już drużby
- Pomysł na tort makowy zrodził się już jakiś czas temu. Dojrzewał powoli, zmieniał koncepcje, dodatki, wykończenie, by w końcu zatryumfować na imieninowym stole w formie i smaku, które zachwyciły. Tort smakuje jak najlepszy makowiec! Wilgotne makowe ciasto, migdałowy posmak delikatnego śmietanowego kremu i słodkość domowej jabłkowej konfitury idealnie przełamane chrupnięciem gorzkiej czekolady... Przywodzi na myśl święta i myślę, że to będzie dobry czas, by zaprezentować go gościom, bo przecież Boże Narodzenie smakuje makiem i czekoladą...
Tort makowy
Blaty makowe
- 8 jajek
- 250 g cukru-pudru
- 250 g maku
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- skórka z cytryny
- łyżka miodu
- 5 łyżek bułki tartej lub kaszy manny
Mak zalewam wrzątkiem i odstawiam. Kiedy moda wystygnie odcedzam go na sitku i dwukrotnie mielę w maszynce na drobnym sitku. Żółtka ucieram z cukrem na puch, z białek biję pianę. Do utartych żółtek dodaję mak, tartą bułkę, wanilię, skórkę z cytryny, miód. Mieszam, żeby składniki się połączyły. Dodaję pianę i delikatnie łączę z całością (mieszam łyżką). Przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st C około 40 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu kroję na 3 blaty (jeśli za bardzo nie wyrośnie, to na dwa).
Krem śmietanowy
- 600 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- olejek migdałowy
- 3-4 łyżki syropu z agawy
Nasączenie
- 1/2 szkl naparu z herbaty
- sok z 1/2 pomarańczy
- łyżka miodu
Dodatkowo
- dżem jabłkowy lub pomarańczowy (lekko podgrzany, żeby lepiej się rozsmarowywał)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Na pewno był wyśmienity :D
OdpowiedzUsuńTort pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuń