sierpnia 03, 2025

Ogórki kanapkowe z koperkiem – chrupiące, pachnące latem i zawsze gotowe na kromkę chleba

 

ogórki kanapkowe

Szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki kanapkowe z koperkiem? Te domowe ogórki do słoików są chrupiące, aromatyczne i idealnie pasują do każdej kromki chleba. Robi się je błyskawicznie – a smakują jak lato zamknięte w słoiku.

Te ogórki robi się szybko – kroisz wzdłuż, układasz w słoikach, zalewasz gorącą marynatą i... tyle. Potem wystarczy kilka dni cierpliwości. A kiedy już są gotowe – chrupią jak trzeba, pachną koperkiem i idealnie pasują do wszystkiego: do kanapek, do mięsa, do wyjadania prosto ze słoika nad zlewem (nie oceniaj, też tak robisz).


Przepis na ogórki kanapkowe z koperkiem – chrupiące i idealne do słoików

Składniki:

  • ok. 3 kg ogórków gruntowych (niedużych, jędrnych)

  • pół pęczka świeżego koperku

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka  

Zalewa:

  • 4 szkl wody
  • 2 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
  • łyżka gorczycy
  • łyżka kurkumy
  • łyżka curry


🔪 Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (na 4 lub 6 części, zależnie od wielkości). Nie obieraj – skórka trzyma chrupkość!

  2. W każdym słoiku (wyparzonym wcześniej!) ułóż posiekany koper, kilka krążków cebuli i 2-3 cienkie paski papryki..

  3. Zagotuj wszystkie składniki zalewy, dobrze wymieszaj.

  4. Zalej ogórki gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

  5. Zakręć słoiki, obróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz je przechować do zimy to musisz zapasteryzować. Ja czekam aż słoiki ostygną, wtedy wstawiam je do garnka z zimną wodą i gotuję 10 minut od zagotowania się wody. Zostawiam do ostygnięcia w garnku. Potem przenoszę do spiżarni.

  6. Odczekaj minimum 5 dni, choć najlepiej smakują po 2–3 tygodniach.

Smakują jak lato zamknięte w szkle – kwaśne, koperkowe, lekko słodkie. I idealnie układają się na kromce chleba z masłem.

A jeśli szukasz innych pomysłów na przetwory z ogórków, zajrzyj koniecznie:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger