Szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki kanapkowe z koperkiem? Te domowe ogórki do słoików są chrupiące, aromatyczne i idealnie pasują do każdej kromki chleba. Robi się je błyskawicznie – a smakują jak lato zamknięte w słoiku.
Te ogórki robi się szybko – kroisz wzdłuż, układasz w słoikach, zalewasz gorącą marynatą i... tyle. Potem wystarczy kilka dni cierpliwości. A kiedy już są gotowe – chrupią jak trzeba, pachną koperkiem i idealnie pasują do wszystkiego: do kanapek, do mięsa, do wyjadania prosto ze słoika nad zlewem (nie oceniaj, też tak robisz).
Przepis na ogórki kanapkowe z koperkiem – chrupiące i idealne do słoików
Składniki:
-
ok. 3 kg ogórków gruntowych (niedużych, jędrnych)
-
pół pęczka świeżego koperku
-
1 cebula
-
1 czerwona papryka
Zalewa:
- 4 szkl wody
- 2 szklanka octu spirytusowego 10%
- 2 łyżek cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
- łyżka ziela angielskiego
- łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
- łyżka gorczycy
- łyżka kurkumy
- łyżka curry
🔪 Sposób przygotowania:
-
Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (na 4 lub 6 części, zależnie od wielkości). Nie obieraj – skórka trzyma chrupkość!
-
W każdym słoiku (wyparzonym wcześniej!) ułóż posiekany koper, kilka krążków cebuli i 2-3 cienkie paski papryki..
-
Zagotuj wszystkie składniki zalewy, dobrze wymieszaj.
-
Zalej ogórki gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
-
Zakręć słoiki, obróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz je przechować do zimy to musisz zapasteryzować. Ja czekam aż słoiki ostygną, wtedy wstawiam je do garnka z zimną wodą i gotuję 10 minut od zagotowania się wody. Zostawiam do ostygnięcia w garnku. Potem przenoszę do spiżarni.
-
Odczekaj minimum 5 dni, choć najlepiej smakują po 2–3 tygodniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz