Bardzo lubię przetwory z ogórków: kiszone, korniszony, mizerię, czy kanapkowe chętnie wyjadam zimą. Ogórki z curry przypadną do gustu tym, którzy lubią ostre smaki. Miłośnicy bardziej łagodnych doznań niech zmienią łyżkę ostrej papryki na łyżeczkę lub pominą - też będzie smacznie.
Ogórki na zimę z czerwoną pastą curry
- 2 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- 1/2 główki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szkl octu 10%
- 1/3 szkl oleju
- 30 g curry (u mnie czerwona pasta curry)
- 1 płaska łyżka ostrej papryki
Umyte ogórki kroję w grubsze plastry, zasypuję solą, mieszam i odstawiam, aż puszczą sok. Następnie odcedzam je na durszlaku, dodaję pokrojony w plastry czosnek, mieszam i odstawiam na czas gotowania zalewy. Ocet i olej wlewam do garnka, dodaję cukier, curry i paprykę. Zagotowuję. Gorącą zalewam ogórki o odstawiam na godzinę. Po tym czasie wkładam ogórki do czystych słoików, uzupełniam zalewą, zakręcam i pasteryzuję około 10 minut.
Uwielbiam takie przetwory - pysznie :)
OdpowiedzUsuńPotem zimą takie surówki słoiczkowe są jak znalazł :D
OdpowiedzUsuń