Sezon na robienie przetworów z ogórków na zimę uważam za otwarty. Zaczynam go pysznym przepisem na ogórki kanapkowe. Są słodko-kwaśne, a dodatek kurkumy nadaje im słonecznego koloru i ciekawego smaku. Naprawdę, idealnie smakują na kanapce.
Ich przyrządzenie dzielimy na trzy etapy: leżakowanie w słonej zalewie, wkładanie do słoików i pasteryzowanie. Najbardziej pracochłonne jest pokrojenie ogórków, ale jeśli macie szatkownicę to pójdzie wam szybciej - ogórki pokrojone mandoliną/szatkownicą są cieńsze i nie będą chciały stać na baczność w słoiku (tak jak te sklepowe), dlatego jeśli cenicie też wygląd domowych przetworów, to pokrójcie ostrym nożem w zgrabne pionowe plasterki i w takiej pozycji układajcie je w słoikach. Ja przy Nikosiu z wiadomych przyczyn, wybrałam szybszą wersję :)
Ogórki kanapkowe
- 2 kg ogórków (jeśli będziecie ustawiać piono to wybierajcie ogórki takiej samej długości)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczka koperku
- główka czosnku
- 1 szkl soli
- 9 szkl wody
- 4 szkl wody
- 3 szkl cukru
- 2,5 szkl octu 10%
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżka gorczycy
- łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- 3 liście laurowe
- łyżka kurkumy
- 1 cebula pokrojona w piórka
Umyte ogórki (nieobrane) kroję wzdłuż na cienkie plastry i przekładam do dużej miski. Sól rozpuszczam w wodzie i zalewam ogórki. Odstawiam na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzam (płyn wylewam).
Do umytych i wyparzonych słoików wkładam po ząbku czosnku i łyżeczce koperku. Następnie układam ogórki (zwykle pionowo) i dokładam po kilka pasków papryki.
Wszystkie składnik zalewamy łączę ze sobą w garnku i zagotowuję (mieszam od czasu do czasu, żeby cukier się rozpuścił). Gotuję około 5 minut. Gorącą zalewam ogórki, zakręcam słoiki i pasteryzuję około 5 minut (od zagotowania się wody).
Właśnie jesteśmy w fazie weków :D Ogóreczki robimy chyba na milion sposobów :D
OdpowiedzUsuń