czerwca 11, 2016

Ogórki małosolne

Co tu dużo pisać...Małosolne są hitem letnich imprez, grilla, kanapek, sałatek...Ba, jako pierwsze znikają z wiejskiego stołu na weselach. Po prostu mają w sobie to COŚ! Ja najbardziej lubię takie lekko ukiszone, z następnego dnia po zakiszeniu. I pamiętajcie, jeśli jakimś cudem zostaną wam zbyt mosno ukiśnięte ogórki to nie wyrzucajcie ich - niech wylądują w zupie!
małosolne
  • ogórki gruntowe (tyle, ile upchnie się w w dwulitrowy słoik)
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • dużo świeżego kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
Umyte ogórki układam w słoiku razem z przyprawami. Zalewam gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcam i odstawiam przynajmniej na kilka godzin. 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger