Sałatka z kalafiorem w roli głównej - świetna do obiadu lub grilla. Jeśli kalafior kojarzy ci się z nieco mdłym warzywem, podawanym z bułką tartą, to spróbuj tej sałatki. Chrupkość kalafiora, słodycz kukurydzy, aromatyczna pietruszka... I jest pysznie!
Kalafiorowa sałatka z kukurydzą
- kalafior
- 1/2 słoika kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju (ja używam tłoczonego na zimno)
- sól, pieprz
Kalafior dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku 5 minut. Odcedzam i przekładam do miski. Dodaję kukurydzę, natkę i sos przygotowany z oleju, czosnku, soli i pieprzu. Czasem tak przygotowaną sałatkę odstawiam do lodówki, a czasem jemy od razu z jeszcze ciepłym kalafiorem. Obie wersje dobrze smakują.
Polecam inne pomysły na kalafiora:
Świetny pomysł, lubię dodawać do sałatki różyczki kalafiora lub brokuła :)
OdpowiedzUsuńsuper, kalafiora można tak fajnie podzielić, że wygląda jak ryż :)
OdpowiedzUsuń