Surówka z kalafiora to, obok sałatki z cukinii, hit tego lata. Uwielbiam kalafiora na surowo, mogę go chrupać ot tak, a surówka z niego jest po prostu przepyszna. Powinna posmakować nawet zagorzałym przeciwnikom tego warzywa, bo podany w takiej formie, ma zupełnie inny smak, niż ugotowany. Jest delikatny i przyjemnie chrupiący. Dodatek ogórka sprawia, że surówka jest orzeźwiająca, a świeży koperek nadaje jej wspaniałego aromatu.
Surówka z kalafiora
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 ogórek
- kilka gałązek świeżego koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Umytego kalafiora rozdzielam na różyczki i każdą kroję w plasterki. Ogórka obieram i ścieram na tarce. Czosnek przeciskam przez praskę. Wszystko łączę ze sobą, przyprawiam majonezem i posiekanym koperkiem. Ewentualnie dosalam i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Surówka najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Bardzo lubimy takie surówki bo jest co pochrupać :D
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie robiłam. Nie wiem jak zareagowaliby domownicy :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z brokuła, z kalafiora chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń