maja 09, 2016

Sałatka brokułowa z żurawiną i czosnkowym sosem

Sałatki to świetny pomysł na każdą okazję i porę dnia. Mogą być sycącym obiadem, lekką kolacją, przekąską lub lunchem w pracy. Niektóre są też hitem imprez i znikają ze stołu w tempie ekspresowym. Jednym z takich dań jest sałatka brokułowa z żurawiną i czosnkowym sosem. Chrupkość brokuła, podkreślona prażonymi pestkami słonecznika, słodkawa żurawina i aromatyczny czosnek świetnie się komponują. 

sałatka z brokułów


  • brokuł
  • 1/4 opakowania fety
  • garść żurawiny
  • 50 g pestek słonecznika
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być też grecki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
Brokuła myję, dzielę na różyczki i wrzucam na osolony i posłodzony wrzątek (po łyżeczce soli i cukru). Gotuję około 5 minut, odcedzam i przelewam zimną wodą. W międzyczasie boczek kroję w paski i smażę na rozgrzanej patelni, aż się porządnie zrumieni i wytopi tłuszcz. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tłuszcz z patelni wylewam i na suchej podprażam pestki słonecznika. Fetę kroję w kostkę.  Czosnek wyciskam przez praskę i dodaję do jogurtu. Mieszam i przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, dodaję żurawinę i polewam sosem.

sałatka z brokułów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger