Sałatki to świetny pomysł na każdą okazję i porę dnia. Mogą być sycącym obiadem, lekką kolacją, przekąską lub lunchem w pracy. Niektóre są też hitem imprez i znikają ze stołu w tempie ekspresowym. Jednym z takich dań jest sałatka brokułowa z żurawiną i czosnkowym sosem. Chrupkość brokuła, podkreślona prażonymi pestkami słonecznika, słodkawa żurawina i aromatyczny czosnek świetnie się komponują.
- brokuł
- 1/4 opakowania fety
- garść żurawiny
- 50 g pestek słonecznika
- 10 dkg wędzonego boczku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być też grecki)
- 2-3 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
Brokuła myję, dzielę na różyczki i wrzucam na osolony i posłodzony wrzątek (po łyżeczce soli i cukru). Gotuję około 5 minut, odcedzam i przelewam zimną wodą. W międzyczasie boczek kroję w paski i smażę na rozgrzanej patelni, aż się porządnie zrumieni i wytopi tłuszcz. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tłuszcz z patelni wylewam i na suchej podprażam pestki słonecznika. Fetę kroję w kostkę. Czosnek wyciskam przez praskę i dodaję do jogurtu. Mieszam i przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, dodaję żurawinę i polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz