Uwielbiam proste i szybkie dania, dosłownie z kilku składników, a jeśli można je przygotować dosłownie w kilka chwil, to już w ogóle bajka. Takie właśnie są kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną. ,Tylko trzy składniki a smak nie do podrobienia! To takie wegetariańskie mielone, ale myślę, że niejeden mięsożerca nie domyśliłby się składu ;) Kotlety smakują wybornie na ciepło, prosto z patelni lub piekarnika, podane z ulubioną surówką, ale na zimno również są świetne, więc z powodzeniem można zabrać je na piknik. Być może pokochają je też dzieci, choć Niko w nich nie zasmakował - wydaje mi się, że to z powodu curry. Jeśli i wy nie lubicie tej przyprawy, pomińcie ją i dodajcie swoją ulubioną.
Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną
- 1 szkl kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 1 kalafior
- mała cebula
- sól, pieprz
- łyżeczka curry (lub do smaku)
- 2 szkl płatków kukurydzianych do obtoczenia
Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż wchłonie płyn (w 2,5 szkl wody). Kalafior dzielę na różyczki i gotuję do miękkości. Kiedy przestygnie blenduję na gładką masę. Cebulę drobno kroję i podsmażam aż się zeszkli. Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję przyprawy i mieszam. Płatki kukurydziane mielę na proszek. Z masy formuję kotlety, obtaczam w płatkach i smażę na rozgrzanym oleju do zrumienia z każdej strony.
Kotlety są bardzo delikatne, dlatego trzeba je ostrożnie obracać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz