listopada 27, 2023

Ciasteczka brownie

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego - przepis na ciasteczka brownie, które przeniosą Was w krainę czekoladowego uniesienia. Te małe, okrągłe pyszności łączą w sobie intensywny smak brownie z chrupkością ciasteczka. Gotowi na kulinarne doświadczenie?

Składniki, które uczynią te ciasteczka niezapomnianymi:

Czekolada: Zaczynamy od intensywnego smaku czekolady - dodajemy kawałki czekolady, które rozpływają się w każdym kęsie.

Ciemne kakao: To tajemnicza nuta kakao nadaje ciasteczkom głębi smaku, sprawiając, że są one idealnie równoważne pomiędzy słodyczą a intensywnością.

Drobnoziarnisty cukier brązowy: Cukier brązowy nadaje ciasteczkom lekką nutę karmelu i pomaga utrzymać wilgotność, co sprawia, że są one niezwykle puszyste.

Ciasteczka brownie

  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. 

Czekoladę i masło roztop w garnuszku lub mikrofali. Odstaw.

Jajka ubij z cukrem na puch.

Wszystkie składniki połącz w misce. Wymieszaj szpatułką lub łyżką tylko do połączenia.

Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki ciasteczka, formuj niewielkie kulki ciasta i układaj je na blasze, zachowując odstępy.

Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, do momentu, gdy brzegi będą lekko stwardniałe, ale środek będzie nadal miękki.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger