Ciasteczka brownie
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 130 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Czekoladę i masło roztop w garnuszku lub mikrofali. Odstaw.
Jajka ubij z cukrem na puch.
Wszystkie składniki połącz w misce. Wymieszaj szpatułką lub łyżką tylko do połączenia.
Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki ciasteczka, formuj niewielkie kulki ciasta i układaj je na blasze, zachowując odstępy.
Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, do momentu, gdy brzegi będą lekko stwardniałe, ale środek będzie nadal miękki.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz