Wielkanoc to czas radości, nadziei i odrodzenia, a także okazja do celebracji w gronie najbliższych. Jednak jednym z najbardziej wyjątkowych aspektów tej świątecznej okazji jest bogactwo smaków i aromatów, które towarzyszą świątecznemu stołowi. W moim domu, jak i w wielu innych, nieodłącznym elementem wielkanocnych przygotowań jest pieczenie babki wielkanocnej - prawdziwej kuchennej klasyki, która ma w sobie nutę tradycji i rodzinnych wspomnień. Na blogu znajdziecie przepisy na babkę drożdżową z olejem, babkę Kastora, czy babkę cytrynową . A dziś zapraszam was na babkę marchewkowo-pomarańczową, która może być apetycznym urozmaiceniem świątecznego stołu.
Babka marchewkowo-pomarańczowa
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 2 średnie marchewki starte na drobnych oczkach
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- skórka otarta z całej pomarańczy i sok z 1/2
- 200 ml oleju
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut w formie, a następnie wyjmij ją i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Gotową babkę można posypać delikatnie cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz