marca 28, 2024

Babka marchewkowo-pomarańczowa



Wielkanoc to czas radości, nadziei i odrodzenia, a także okazja do celebracji w gronie najbliższych. Jednak jednym z najbardziej wyjątkowych aspektów tej świątecznej okazji jest bogactwo smaków i aromatów, które towarzyszą świątecznemu stołowi. W moim domu, jak i w wielu innych, nieodłącznym elementem wielkanocnych przygotowań jest pieczenie babki wielkanocnej - prawdziwej kuchennej klasyki, która ma w sobie nutę tradycji i rodzinnych wspomnień. Na blogu znajdziecie przepisy na babkę drożdżową z olejem, babkę Kastora, czy babkę cytrynową . A dziś zapraszam was na babkę marchewkowo-pomarańczową, która może być apetycznym urozmaiceniem świątecznego stołu.

Babka marchewkowo-pomarańczowa

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 średnie marchewki starte na drobnych oczkach
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • skórka otarta z całej pomarańczy i sok z 1/2
  • 200 ml oleju
Przygotuj formę do pieczenia, natłuść ją.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukry. Dodaj startą marchewkę i skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce wymieszaj jajka z olejem.
Połącz zawartość obu misek - wymieszaj wszystko łopatką do ciasta lub łyżką. Nie ma potrzeby używania miksera.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
Piecz babkę w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy test wykaże, że jest gotowa (suchy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty).

  1. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut w formie, a następnie wyjmij ją i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

  2. Gotową babkę można posypać delikatnie cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger