Babka cytrynowa - lekka, miękka, z delikatną cytrynową nutą. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na wielkanocny stół, ale też na co dzień.
Babka cytrynowa
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 100 g masła
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
Masło rozpuszczam i studzę. Z białek ubijam pianę, a żółtka ucieram z cukrem do białości. Do utartych dodaję mąki, proszek, skórkę i sok z cytryny i ostudzone masło. Mieszam, aż składniki się połączą. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam. Przekładam do wysmarowanej olejem formy na babkę lub do keksówki. Piekę w 180 st C około 35 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Uwielbiamy taką babkę jeść polaną jogurtem naturalnym :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Prezentuje się idealnie :) Zjadłabym kawałek takiej babki z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńPo prostu niezastąpiona przez cały rok, a teraz przed świętami to zwłaszcza
OdpowiedzUsuń