Babka drożdżowa z olejem to pomysł na ciasto drożdżowe dla tych, którzy nie lubię zbyt długo stać w kuchni. Ciasto praktycznie nie wymaga wyrabiania, a jedynie wymieszania łyżką. Resztę robi czas. Sekretem miękkiego i lekko wilgotnego ciasta jest dodatek oleju. U nas na pewno zagości na wielkanocnym stole.
Babka drożdżowa z olejem
Z przepisu wyszły mi dwie baby w formie i 8 małych babeczek w sam raz do koszyczka. Ciasto można upiec też w keksówkach lub dużej blasze.- 5 jajek
- 10 dkg drożdży (świeżych)
- 1 szkl cukru
- 1 szkl ciepłego mleka
- 1 szkl oleju
- 5 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Ciasto uda się też jeśli nie będziemy oddzielnie ubijać jajek z cukrem i odstawiać drożdży, tylko wszystkie składniki wymieszamy razem.
bardzo fajna babeczka; lubię takie drożdżowe
OdpowiedzUsuńPiękne babki, uwielbiam takie drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńTakich babek na święta nigdy dość :D
OdpowiedzUsuńJa akurat lubię takie szybkie i proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńna Święta idealna :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosta w wykonaniu. Warto ją upiec!
OdpowiedzUsuńPyszne propozycje na święta :) Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuń