lutego 19, 2024

Kwintesencja Świeżości: Sałatka ze szpinaku

 


W kuchni, każdy składnik ma swoje znaczenie nie tylko dla smaku, ale także dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Dzisiaj pragnę zaprosić Was do podróży przez świat smaków, które nie tylko rozpieszczą Wasze kubki smakowe, ale również dostarczą cennych składników odżywczych dla Waszego ciała. Połączenie, które stanowi prawdziwą kopalnię witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, niezbędnych dla zdrowia i witalności.

Szpinak: To zielone liście to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, w tym witaminy A, C, K, żelaza, potasu i magnezu. Szpinak wspiera zdrowie oczu, kości, układu krążenia oraz wzmacnia system immunologiczny.

Buraki: Te kolorowe warzywa są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, potasu oraz folianów. Buraki mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawie trawienia oraz detoksykacji organizmu.

Pomelo: Podobne do grejpfruta, jest bogatym źródłem witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Pomelo wspomaga odporność, reguluje ciśnienie krwi oraz wspiera zdrową skórę i włosy.

Feta: Ta grecka odmiana sera dostarcza wysoką dawkę wapnia, białka i witaminy B12. Feta wspomaga zdrowie kości, mięśni oraz układu nerwowego.

Kwintesencja Świeżości: Sałatka ze szpinaku

  • 200g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
  • 2 buraki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 pomelo, obrane i pokrojone w kawałki
  • 100g sera feta, pokrojonego w kostkę lub kruszonego
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich lub nerkowców, lekko podprażonych

Dressing

  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

W małej misce połącz musztardę Dijon, miód oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, stale mieszając, aby uzyskać gładką emulsję.

Dopraw dressing solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Jeśli wolisz bardziej kwaśny dressing, dodaj więcej soku z cytryny. W przypadku słodszych preferencji, możesz dodać więcej miodu.

 W dużym naczyniu wymieszaj szpinak, pokrojone buraki, kawałki pomelo oraz pokrojoną fetę.

Delikatnie polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Posyp sałatkę prażonymi orzechami włoskimi, dodając im chrupkości i nutkę aromatu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger