Mini mazurki wielkanocne, czyli kruche ciasteczka pysznie nadziane
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko (białko odłóż, będzie potrzebne)
- ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany
- Nadzienie
- ulubiony dżem, najlepiej kwaśny (u mnie z czarnej porzeczki)
- tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto możesz przygotować za pomocą robota lub ręcznie - wszystkie składniki przełóż do misy i albo miksuj do połączenia, albo zagnieć.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj dowolne kształty - u mnie to pisanki i uszka. Z kawałków ciasta uformuj małe kulki.
Ciastka układaj na blasze. Brzegi posmaruj białek i przyklejaj do niego kuleczki z ciasta. Za pomocą białka możesz przykleić także uszka lub inne kształy.
Blachę wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut do lekkiego zrumienienia. Zaglądaj cały czas i sprawdzaj, czy ciastka się nie przypalają. Być może u ciebie będą gotowe w 7 minut lub 12 (wszystko zależy od piekarnika). Po upieczeniu zdejmij ostrożnie ciastka na deskę do krojenia i ostudź.
Po ostudzeniu nałóż na każde ciasto łyżeczkę dżemu i rozprowadź nie brudząc kuleczkowego brzegu.
Rozpuść czekoladę (w mikrofali lub umieszczając miseczkę z nią na garnku z gotującą się wodą - uważaj, żeby się nie poparzyć). Rozpuszczoną czekoladą zakryj dżem. Możesz posypać ciasteczka pokruszonymi orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz