W dzieciństwie nie było to moje ulubione danie, ale teraz czekam na nie cały rok! Gdy tylko pojawią się pierwsze główki, nie mogę się powstrzymać i kupuję od razu dwie. Młodą kapustę lubię w zasadzie w każdej wersji: duszoną, zasmażaną, z mięsem i bez, surówkę, lekko ukiszoną...Ach! Aż ślinianki pracują na samą myśl.
Młoda kapusta z zasmażką i kiełbasą to pyszne danie na wiosenny obiad. Właściwie nic już więcej nie trzeba. Tylko chleb lub ziemniaki.
Młoda kapusta z zasmażką i kiełbasą
- 2 główki młodej kapusty
- 3 listki laurowe
- łyżka ziela angielskiego
- 1 cebula
- kawałek dobrej kiełbasy
- 2 łyżki świeżego koperku
- sól
- szklanka wody lub bulionu
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1,5 łyżki mąki
Kapustę myję i siekam lub ścieram na tarce. Przekładam do garna, dodaję listki laurowe, ziele angielskie i wlewam wodę lub bulion. Wstawiam na gaz i gotuję około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie na oleju lub maśle podsmażam drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę (aż cebula się zeszkli). Wsypuję mąkę, mieszam. Całość przekładam do garnka z kapustą. Mieszam i gotuję aż się zagotuje. Solę do smaku i dodaję koperek.
Wypróbuj też inne moje przepisy na młodą kapustę:
Młodą kapustkę i my bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuń