Kotlety z szynki w pomidorach to świetny obiad dla zabieganych. Mięso można przygotować dzień wcześniej, potem tylko razem z przyprawami włożyć do woreczka do pieczenia i na 1,5 godziny o nim zapomnieć. Danie dobrze się odgrzewa, dlatego robię zawsze porcję na 2 dni.
Kotlety z szynki pieczone w pomidorach
- kilogram szynki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- łyżka soli (można więcej, wg preferencji)
- 500 ml passaty pomidorowej (może być z przyprawami) lub pomidorów z puszki
Mięso kroję w plastry i lekko rozbijam. Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce i mieszanką obsypuję mięso. Wstawiam na noc do lodówki (lub przynajmniej na godzinę - dwie). Następnie przekładam do rękawa do pieczenia lub specjalnego woreczka. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i passatę pomidorową. Piekę około 1,5 h w 180 st C.
MNiam. Ale poczekam na te naprawdę dobre, pachnące słońcem pomidory :)
OdpowiedzUsuńZ takimi to już w ogóle będzie poezja :)
Usuń