Sezon na młode warzywa rozpoczęty. Na bazarach panoszy się już botwinka, rabarbar, pojawiają się pierwsze polskie truskawki (na razie w kosmicznych cenach), pęczki koperku i oczywiście króla kapusta. Niedawno pokazywałam wam przepis na sałatkę z kapusty
http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/05/saatka-z-kapusty.html, a dziś zapraszam na kapuśniak.
- kość wieprzowa
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- gałązka lubczyku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
- główka kapusty
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ziemniaki
- pęczek koperku
Z kości, marchewki, pietruszki, selera lubczyki i przypraw gotuję wywar. Gdy jest gotowy przecedzam go i do gorącego wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 5 minutach gotowania dodaję poszatkowaną kapustę i gotuję około 10 minut. Dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę z wywaru i koncentrat,. Dokładnie mieszam, próbuję i ewentualnie doprawiam. Na koniec wrzucam posiekany koperek.
Mamy słabość do młodej kapustki z koperkiem ale taki kapuśniak też by się zjadło :)
OdpowiedzUsuń