maja 23, 2016

Kapuśniak z młodej kapusty

Sezon na młode warzywa rozpoczęty. Na bazarach panoszy się już botwinka, rabarbar, pojawiają się pierwsze polskie truskawki (na razie w kosmicznych cenach), pęczki koperku i oczywiście króla kapusta. Niedawno pokazywałam wam przepis na sałatkę z kapusty
 http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/05/saatka-z-kapusty.html, a dziś zapraszam na kapuśniak. 
z młodej kapusty
  • kość wieprzowa
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • gałązka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie 
  • sól, pieprz
  • główka kapusty
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki
  • pęczek koperku
Z kości, marchewki, pietruszki, selera lubczyki i przypraw gotuję wywar. Gdy jest gotowy przecedzam go i do gorącego wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 5 minutach gotowania dodaję poszatkowaną kapustę i gotuję około 10 minut. Dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę z wywaru i koncentrat,. Dokładnie mieszam, próbuję i ewentualnie doprawiam. Na koniec wrzucam posiekany koperek.

kapuśniak 

1 komentarz :

  1. Mamy słabość do młodej kapustki z koperkiem ale taki kapuśniak też by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger