Ta surówka was zaskoczy. To świetny pomysł dla miłośników kapusty. Surówka jest pyszna: chrupiąca, czosnkowa, lekko kwaśna. Uwielbiamy ją do obiadu.
Podaję proporcje na 2,5 kg kapusty. Ja zrobiłam z połowy sporej główki, ilość pozostałych warzyw zredukowałam odpowiednio, a składniki zalewy zamiast szklankami, odmierzyłam kieliszkiem :)
- 2,5 kg kapusty
- 4 duże marchwie
- 1 główka czosnku
- 1 szkl oleju
- 1 litr wody
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki soli
- 1 szkl octu
Kapustę szatkuję, marchew ścieram na tarce jarzynowej, czosnek drobno kroję. Warzywa przekładam do miski, zalewa olejem i mieszam. Z wody, cukru, soli i octu gotuję zalewę. Gorącą zalewam kapustę i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień kapustę przekładam do wiaderek i przechowuję w lodówce. Przed podaniem odciskam lekko z zalewy.
Uwielbiam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo lubimy wszelkiego typu surówki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie surówki na bazie kapusty. Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń