sierpnia 22, 2018

Surówka z kapusty

Ta surówka was zaskoczy. To świetny pomysł dla miłośników kapusty. Surówka jest pyszna: chrupiąca, czosnkowa, lekko kwaśna. Uwielbiamy ją do obiadu.
Podaję proporcje na 2,5 kg kapusty. Ja zrobiłam z połowy sporej główki, ilość pozostałych warzyw zredukowałam odpowiednio, a składniki zalewy zamiast szklankami, odmierzyłam kieliszkiem :)


  • 2,5 kg kapusty
  • 4 duże marchwie
  • 1 główka czosnku
  • 1 szkl oleju
  • 1 litr wody
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 szkl octu
Kapustę szatkuję, marchew ścieram na tarce jarzynowej, czosnek drobno kroję. Warzywa przekładam do miski, zalewa olejem i mieszam. Z wody, cukru, soli i octu gotuję zalewę. Gorącą zalewam kapustę i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień kapustę przekładam do wiaderek i przechowuję w lodówce. Przed podaniem odciskam lekko z zalewy.


3 komentarze :

  1. Uwielbiam, uwielbiam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy wszelkiego typu surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie surówki na bazie kapusty. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger