listopada 20, 2016

Jajka faszerowane pieczarkami

Sadzone, na miękko, w koszulce... na śniadanie, obiad i kolację - jajka - podstawowy składnik wielu dań, ale też smaczna potrawa sama w sobie. Lubicie? Ponieważ faszerowane pieczarki cieszą się dużą popularnością, postanowiłam połączyć oba składniki, dzięki czemu powstała alternatywa dla jajek ugotowanych na twardo podawanych w majonezie. Znakomicie urozmaicą Wielkanocne śniadanie, ale też świetnie sprawdzą się na imprezowym stole. Gwarantuję, że znikną z niego jako pierwsze! I uwaga, robi się naprawdę szybko! A jeśli zostanie wam farszu, zjedzcie go jako pastę do chleba :)

jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

  • 5 jajek
  • 10 pieczarek
  • mała cebula
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • około 1 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
 Jajka gotuję na twardo. Odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie oczyszczone i obrane pieczarki ścieram na tarce jarzynowej i podsmażam z, również ze startą, cebulą na maśle. Jajka obieram, kroję na pół i wyjmuję żółtka. Natkę drobno siekam. W misce mieszam składniki: podsmażone pieczarki z cebulą, natkę i starte żółtka. Dodaję chrzan i majonez. Doprawiam do smaku. Farszem nadziewam połówki jajek. 
jajka faszerowane pieczarkami
 

4 komentarze :

  1. Świetny przepis! Zapraszam do siebie! Dopiero zaczynam :) http://kuchniakrzyska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie przekąski, jajka niezwykle apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja myślałam, że wykorzystałam już wszelkie możliwe pomysły na farsze do jajek. Teraz widzę, że byłam w błędzie bo po pieczarki jeszcze nigdy nie sięgnęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego farszu z jajkiem jeszcze nie jadłyśmy :D Bardzo ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger