listopada 14, 2016

Faszerowane pieczarki

Nie wiem, jak wy, ale ja zawsze częstuje czymś swoich gości. I nie mówię tu o tych wyczekanych, zaproszonych, bo to oczywiste i wtedy staram się przygotować coś ekstra. Tym, którzy wpadają znienacka proponuję kawę/herbatę i jeśli nie miałabym, co do niej podać, czułabym się niezręcznie, więc zawsze w szafce czeka coś słodkiego, pod ręką są też owoce. A co jeśli niespodziewani goście pukają do drzwi, a jest pora powiedzmy kolacyjna? Zawsze można zrobić przegląd lodówki i skomponować sałatkę lub przygotować szybkie faszerowane pieczarki. Wystarczy do nich podać grzanki i lekka aromatyczna kolacja gotowa. 

faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

  • około 1/2 kg małych pieczarek 
  • pęczek natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków chili (lub świeża papryczka)
  • sól
  •  mozzarella (1-2 kulki w zależności od ilości pieczarek)
  • 1 łyżka oleju
Pieczarki oczyszczam wilgotną ściereczką i obieram. Natkę i świeżą papryczkę drobniutko siekam, czosnek przeciskam przez praskę. Przekładam do miski, dodaję olej, sól i mieszam. Z pieczarek delikatnie wykręcam nóżki (nie wyrzucam, przydadzą się do jakiegoś sosu). W ich miejsce wkładam farsz. Pieczarki układam na blaszce, każdą przykrywam plasterkiem/półplasterkiem sera. Zapiekam około 10 minut. 
faszerowane pieczarki

faszerowane pieczarki
 

18 komentarzy :

  1. Wyglądają strasznie smacznie ;-)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym rozpuszczonym serkiem <3 Ale musiałby byś pyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie. Bardzo lubię nadziewane pieczarki. Na wszelkie możliwe sposoby. Twoje nadzienie to jednak dla mnie nowość więc chętnie kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Do tego grzanki, lampka wina i miły wieczór gotowy :)

      Usuń
  4. mogłabym być twoim gościem, uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również nie lubię podejmować gości na sucho:) takie szybkie przepisy warto mieć pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i warto mieć zawsze coś w szafkach :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jajka faszerowane jadłam, ale nie wpadałabym na to, aby faszerować pieczarki! :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ten pikantny wyrazisty farsz świetnie pasuje do pieczarek.

      Usuń
  8. bardzo fajny farsz :) lubię faszerowane pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faszerowane pieczarki są pyszne. Osobiście uwielbiam, a pietruszka podkreśla smak grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysl! Farsz wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger