Nie wiem, jak wy, ale ja zawsze częstuje czymś swoich gości. I nie mówię tu o tych wyczekanych, zaproszonych, bo to oczywiste i wtedy staram się przygotować coś ekstra. Tym, którzy wpadają znienacka proponuję kawę/herbatę i jeśli nie miałabym, co do niej podać, czułabym się niezręcznie, więc zawsze w szafce czeka coś słodkiego, pod ręką są też owoce. A co jeśli niespodziewani goście pukają do drzwi, a jest pora powiedzmy kolacyjna? Zawsze można zrobić przegląd lodówki i skomponować sałatkę lub przygotować szybkie faszerowane pieczarki. Wystarczy do nich podać grzanki i lekka aromatyczna kolacja gotowa.
Faszerowane pieczarki
- około 1/2 kg małych pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka płatków chili (lub świeża papryczka)
- sól
- mozzarella (1-2 kulki w zależności od ilości pieczarek)
- 1 łyżka oleju
Pieczarki oczyszczam wilgotną ściereczką i obieram. Natkę i świeżą papryczkę drobniutko siekam, czosnek przeciskam przez praskę. Przekładam do miski, dodaję olej, sól i mieszam. Z pieczarek delikatnie wykręcam nóżki (nie wyrzucam, przydadzą się do jakiegoś sosu). W ich miejsce wkładam farsz. Pieczarki układam na blaszce, każdą przykrywam plasterkiem/półplasterkiem sera. Zapiekam około 10 minut.
Wyglądają strasznie smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
:D
UsuńZ tym rozpuszczonym serkiem <3 Ale musiałby byś pyszne :P
OdpowiedzUsuńI było :)
UsuńWyglądają obłędnie. Bardzo lubię nadziewane pieczarki. Na wszelkie możliwe sposoby. Twoje nadzienie to jednak dla mnie nowość więc chętnie kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Do tego grzanki, lampka wina i miły wieczór gotowy :)
Usuńmogłabym być twoim gościem, uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) Bardzo lubię gości
UsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńja również nie lubię podejmować gości na sucho:) takie szybkie przepisy warto mieć pod ręką :)
OdpowiedzUsuńTak i warto mieć zawsze coś w szafkach :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJajka faszerowane jadłam, ale nie wpadałabym na to, aby faszerować pieczarki! :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Polecam, ten pikantny wyrazisty farsz świetnie pasuje do pieczarek.
Usuńbardzo fajny farsz :) lubię faszerowane pieczarki :)
OdpowiedzUsuńFaszerowane pieczarki są pyszne. Osobiście uwielbiam, a pietruszka podkreśla smak grzybów :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl! Farsz wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń