marca 13, 2017

Kakaowe ciasto z białek

Gdy piekę kruche lub drożdżowe ciasto zawsze zostają mi białka. Zwykle przelewam je do słoiczka i wstawiam do lodówki lub zamrażam. Wykorzystuję przy okazji robienia kotletów, czy pulpetów lub robię bezę. Można też upiec kakaowe ciasto, które dzięki pianie z białek jest lekkie i puszyste,a  składniki na nie, zawsze znajdą się w kuchni. To ciasto z serii: "O rany, goście pukają do drzwi!" Robi się je dosłownie w parę chwil i to bez bałaganu w kuchni. 

Kakaowe ciasto z białek

Kakaowe ciasto z białek

  • 100 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 50 g kakao
  • 6-8 białek 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tabliczka czekolady (polewa)
Białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce ucieram masło z cukrem. Następnie dodaję mąkę, kakao i wanilię. Miksuję do połączenia składników. Delikatnie łączę ciasto z pianą. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku i piekę około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika polewam rozpuszczoną czekoladą. 
 
Kakaowe ciasto z białek

Kakaowe ciasto z białek
 

4 komentarze :

  1. Fajny pomysł na spożytkowanie białek, zapisuję jak goście zapukają, jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, ciasto bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością nie pogardziłybyśmy takim mięciutkim ciachem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru białek i jakie smaczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger