Pasta z wędzonej makreli na dobrym chlebie na zakwasie to coś, czego nigdy nie odmówię. Mogłabym ją jeść codziennie i wątpię, żeby mi się znudziła. A ta, z dodatkiem kiszonego ogórka to już w ogóle poezja.
Pasta z wędzonej makreli
- 1 wędzona makrela
- 3-4 kiszone ogórki (zależy od wielkości)
- 4 suszone pomidory
- 3 gałązki natki pietruszki
- szczypiorek
- łyżka musztardy
Makrelę oczyszczam, pozbawiam ości i przekładam do miski. Dodaję ogórki pokrojone w drobną kostkę, posiekaną natkę ze szczypiorkiem i paseczki pomidorów. Dokładam musztardę i mieszam widelcem, rozgniatając co większe kawałki ryby.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń
UsuńBo sałatka z makreli jest pyszna! :) ja zazwyczaj robię z ogórkiem konserwowym i jajkiem ugotowanym na twardo... ale muszę spróbować Twojej wersji... napewno będzie strasznie smaczna 😋
Uwielbiamy wędzoną makrelę i różne pasty na jej bazie a z ogórkiem kiszonym to faktycznie miazga :D
OdpowiedzUsuń