czerwca 26, 2025

Kruche pierożki po meksykańsku – pieczone, pikantne i... strasznie smaczne!

 

Kruche pierożki po meksykańsku
Kruche pierożki po meksykańsku to pomysł na przekąskę z charakterem – idealne na domówkę, mecz, piknik lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego z nutą chili. Połączenie delikatnego kruchego ciasta i aromatycznego nadzienia rodem z Meksyku sprawia, że znikają z talerza w okamgnieniu!

⭐ Kruche pierożki po meksykańsku – składniki

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchew
  • 1 łodyga selera naciowego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili (lub więcej – wg uznania)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Opcjonalnie:
jajko do posmarowania (może być biało, które zostało z jakiegoś innego dania)
czarnuszka lub czarny sezam do posypania

🥟 Jak zrobić kruche pierożki po meksykańsku – krok po kroku

🔪 Krok 1: Przygotuj ciasto

  1. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło i posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć szybko gładkie ciasto (jeśli trzeba – dodaj jeszcze łyżkę wody).

  3. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

🍳 Krok 2: Zrób nadzienie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.

  2. Dodaj pokrojone w drobną kostkę paprykę, marchew i łodygę selera, smaż 2–3 minuty.

  3. Dodaj przyprawy, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Odstaw do ostudzenia.

pierogi meksykańskie

🧁 Krok 3: Formowanie i pieczenie


  1. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinaj krążki (ok. 8–10 cm średnicy).

  2. Na środek każdego nakładaj łyżeczkę nadzienia, zlepiaj brzegi jak pierogi.

  3. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozkłóconym jajkiem dla złotego koloru.

  4. Piecz w 190°C przez ok. 20–25 minut – aż będą rumiane i chrupiące.

Kruche pierożki po meksykańsku

👻 Straszniesmaczne rady:

  • Ciasto można przygotować dzień wcześniej – będzie jeszcze bardziej zwarte.
  • Nadzienie również można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
  • Nie przesadzaj z nadzieniem – za dużo i pierożki się rozkleją.
  • Jeśli chcesz, zamiast mięsa możesz dać podsmażone tofu.
  • Dla bardziej klasycznego efektu: użyj przyprawy do taco.

🧡 Podsumowanie

Kruche pierożki po meksykańsku to przepis, który zawsze się udaje i zawsze smakuje inaczej – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. A najlepsze jest to, że można je przygotować wcześniej i podać na zimno lub ciepło.

Masz swój patent na meksykańskie pierożki? Daj znać w komentarzu! 🌮
A jeśli spodobał Ci się przepis – udostępnij go dalej. Niech będzie strasznie smacznie u każdego! 😈


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger