września 10, 2016

Chałka dyniowa

Wraz z nadejściem września na targowych straganach pojawia się ona - królowa jesieni - dynia. To uniwersalne warzywo ma wszechstronne zastosowanie. Zrobimy z niej pożywną zupę, drugie danie, a nawet deser. Jest słodka i świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami, a ciastu nada piękny złocisty kolor. 
Na blogu są już dwa przepisy na chałki  - najprostszą maślaną chałkę pszenną   i chałki pełnoziarniste. A dzisiaj do zestawu dołącza chałka dyniowa - pszenna z dodatkiem miąższu pieczonej dyni z cynamonową kruszonką - wyśmienita na późne leniwe jesienne śniadania.
Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

  •  600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 7g suszonych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła 
  • około 300 g miąższu z pieczonej dyni
 Kruszonka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka cynamonu
 Drożdże rozpuszczam w letnim mleku. Jajka ucieram z cukrem i dodaję miód. Do masy jajecznej wlewam mleko z drożdżami, wsypuję mąkę i sól. Mieszam, aż składniki się połączą. Dodaję dynię i zaczynam wyrabiać ciasto. Następnie wlewam rozpuszczone i ostudzone masło i zagniatam, aż ciasto stanie się elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (podwojenia objętości). 
Wyrośnięte ciasto dzielę na 5 części. Z każdej formuję wałek, który dzielę na 4 i zaplatam chałkę. Każdą chałkę układam na wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą blasze, smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję kruszonką (wszystkie składniki kruszonki łączę ze sobą rozcierając w palcach). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 st około 30 minut. 
Jedną z chałek w ramach eksperymentu nadziałam domowym kremem daktylowym - to był strzał w 10!
Krem daktylowy
  • 250 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 - 4 łyżki wody
  • łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki przekładam do blendera i miksuję na gładki krem. Można nim nadziać chałkę, bułeczki lub stosować zamiast popularnego smarowidła na kanapki. Zamiast cynamonu można dodać kakao.
Jak zrobić nadziewaną chałkę?
Porcję ciasta rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąt. Smaruję go kremem i zwijam, jak roladę. Następnie dzielę ja na 4 wałki (nie rozcinając do końca - u góry zostawiam około 1cm) i zaplatam chałkę.

6 komentarzy :

  1. Kocham chałki a w zanadrzu mam właśnie dynię, więc przepis wręcz idealny. :)
    Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, wygląda całkiem fajnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynie to chyba co roku wcześniej się pojawiają, co mnie oczywiście wcale nie martwi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynię przerabiamy teraz na milion sposobów ale taką chałkę z kubeczkiem mleka to by się zjadło <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam chałki dyniowej, bardzo oryginalny pomysł, muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę sprawdzić moją dynie na działce... już mi się chce dyniowych wypieków :) chałka wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger