Domowy twarożek to dziecinnie prosta sprawa. Potrzebne jest tylko mleko, woda i czas. Mleko oczywiście najlepsze jest to prosto od krowy, z UHT się nie uda. Dlaczego warto go zrobić? Jest delikatny, kremowy, łagodny w smaku. Pokochają go też dzieci. Może stać się bazą wielu śniadaniowych past. Można przełożyć go na gazę, mocno ścisnąć i uformować w zgrabny kształt, ale czy warto, skoro ze stołu zniknie w mgnieniu oka? :) 100 % natury, 100% sera w serze, 100% smaku. Nic więcej nie trzeba.
Domowy twarożek
- mleko
- 1/3 (objętości mleka) gorącej wody (np na 1l mleka około 330ml wody)
Mleko odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 dni, żeby się zsiadło. Jest gotowe, kiedy oddzielają się duże fragmenty. Zsiadłe mleko przelewam do miski i dodaję gorącą wodę. Mieszam i czekam, aż zacznie się ścinać. Ponownie delikatnie mieszam. Gdy się zetnie, przelewam na durszlak i odcedzam (zostawiam na durszlaku aż cały płyn ścieknie). Można durszlak wyłożyć gazą lub tetrą, a po wlaniu sera ciasno ją zawiązać i ręką odcisnąć płyn, albo położyć na talerz i przycisnąć czymś ciężkim.
Taki domowy twarożek to aż się je z uśmiechem na twarzy <3
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńO tak!
UsuńTo musi być coś rewelacyjnego! W mieście niestety ciężko o mleko odpowiednie do zrobienia takiego twarogu :<
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Czasem na bazarach można kupić wiejskie mleko.
UsuńW sumie prosty przepis. :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi tak od lat i nigdy się nie zawiodła na przepisie :)
UsuńMoja mama robi tak od lat i nigdy się nie zawiodła na przepisie :)
UsuńJogurt robię sama :) wędliny robię sama :) chleb piekę sama :) przetwory na zimę też :) więc i serek spróbuję !! SUPER !
OdpowiedzUsuńProstota i smak :) I nic więcej czasem nie trzeba :)
OdpowiedzUsuń