czerwca 21, 2016

Pełnoziarniste pierogi z farszem z bobu i twarogu

Utrzymanie dobrej formy wymaga pracy, czasu i determinacji. Nie każdy może pozwolić sobie na godziny spędzone na siłowni, ale każdy może zacząć małymi krokami wprowadzać zmiany w swoim życiu. Wystarczy nabrać zdrowych nawyków: odstawić słodkie napoje gazowane, kupną wodę smakową i zamienić ją na zwykłą, np. z dodatkiem owoców, wybrać schody zamiast windy, a zwykłą mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą. Wykorzystałam ją do przygotowania ciasta pierogowego. Do tego warzywa, nabiał i pyszny zdrowy posiłek gotowy. 
pierogi z mąki pełnoziarnistej

Farsz
  • 1 kg bobu
  • 1 awokado
  • kostka twarogu (u mnie 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • duża dymka razem ze szczypiorkiem
  • kilka listków szałwii 
  • sól, pieprz do smaku
Bób gotuję we wrzątku około 10 minut. Odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Wyłuskane ziarna przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję awokado, twaróg i posiekaną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. 

Ciasto
  • 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • około 1/2 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Mąkę przesypuję do miski, dodaję olej, sól, wlewam wodę i zagniatam ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można dolać więcej wody. Gotowe ciasto dzielę na kawałki. Każdy rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Wycinam kółka, na środek każdego kładę łyżeczkę farszu i zlepiam. Gotuję w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów do wody, mieszam je łyżką, żeby nie przykleiły się do dna). Gotowe polewam roztopionym masłem podsmażonym z listkami szałwii lub podaję podsmażone. 
pierogi z mąki pełnoziarnistej

pierogi z mąki pełnoziarnistej

9 komentarzy :

  1. bardzo lubię bób, w nadzieniu pierogowym jeszcze go nie próbowałam, dziękuję za inspirację, możliwe, że skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Daj znać, jak zrobisz. Pozdrawiam

      Usuń
  2. My nawet ciasto pierogowe robiłyśmy z gryczanej mąki i też wyszły pyszne ale trzeba zwrócić uwagę na to, że my za gryką przepadamy z każdej postaci :D Farsz ekstra, nasz na Wigilię wyglądał tak: bób, awokado, ziemniaki, korzeń pietruszki, cebulka i czarnuszka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ziemniakami i pietruszką też musi być pyszny.

      Usuń
  3. Myślę że jak się chce wszystko można. Jestem tego przykładem, udaje mi się pomimo zabieganego życia znaleźć czas na regularne treningi na siłowni. Trzymanie " czystej miski"
    Pierożki pierwsza klasa, super farsz.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeny takie pierogi to można jeść kilogramami <3 To nadzienie, bób, twaróg, awokado cudownie musi smakować <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie ma się wyrzutów sumienia po dokładce :)

      Usuń
  5. Nie jadłam nigdy pierogów z bobem, ale jestem pewna, że są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam. Można dodać jeszcze trochę boczku, jak ktoś lubi :)

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger