czerwca 21, 2016

Pełnoziarniste pierogi z farszem z bobu i twarogu

Utrzymanie dobrej formy wymaga pracy, czasu i determinacji. Nie każdy może pozwolić sobie na godziny spędzone na siłowni, ale każdy może zacząć małymi krokami wprowadzać zmiany w swoim życiu. Wystarczy nabrać zdrowych nawyków: odstawić słodkie napoje gazowane, kupną wodę smakową i zamienić ją na zwykłą, np. z dodatkiem owoców, wybrać schody zamiast windy, a zwykłą mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą. Wykorzystałam ją do przygotowania ciasta pierogowego. Do tego warzywa, nabiał i pyszny zdrowy posiłek gotowy. 
pierogi z mąki pełnoziarnistej

Farsz
  • 1 kg bobu
  • 1 awokado
  • kostka twarogu (u mnie 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • duża dymka razem ze szczypiorkiem
  • kilka listków szałwii 
  • sól, pieprz do smaku
Bób gotuję we wrzątku około 10 minut. Odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Wyłuskane ziarna przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję awokado, twaróg i posiekaną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. 

Ciasto
  • 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • około 1/2 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Mąkę przesypuję do miski, dodaję olej, sól, wlewam wodę i zagniatam ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można dolać więcej wody. Gotowe ciasto dzielę na kawałki. Każdy rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Wycinam kółka, na środek każdego kładę łyżeczkę farszu i zlepiam. Gotuję w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów do wody, mieszam je łyżką, żeby nie przykleiły się do dna). Gotowe polewam roztopionym masłem podsmażonym z listkami szałwii lub podaję podsmażone. 
pierogi z mąki pełnoziarnistej

pierogi z mąki pełnoziarnistej

9 komentarzy :

  1. bardzo lubię bób, w nadzieniu pierogowym jeszcze go nie próbowałam, dziękuję za inspirację, możliwe, że skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My nawet ciasto pierogowe robiłyśmy z gryczanej mąki i też wyszły pyszne ale trzeba zwrócić uwagę na to, że my za gryką przepadamy z każdej postaci :D Farsz ekstra, nasz na Wigilię wyglądał tak: bób, awokado, ziemniaki, korzeń pietruszki, cebulka i czarnuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że jak się chce wszystko można. Jestem tego przykładem, udaje mi się pomimo zabieganego życia znaleźć czas na regularne treningi na siłowni. Trzymanie " czystej miski"
    Pierożki pierwsza klasa, super farsz.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeny takie pierogi to można jeść kilogramami <3 To nadzienie, bób, twaróg, awokado cudownie musi smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy pierogów z bobem, ale jestem pewna, że są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam. Można dodać jeszcze trochę boczku, jak ktoś lubi :)

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger