czerwca 25, 2016

Cytrynowy suflet

Wróciłam z działki do domu,a  tu mąż przywitał mnie...cytrynowym sufletem! I to podanym w cytrynie! Pięknym, wyrośniętym i przepysznym! Nie za kwaśnym, nie za słodkim. Takim w sam raz. I na dodatek zrobił zdjęcia! 
Polecam, zróbcie ten suflet koniecznie, a zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. 
  • 8 cytryn
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 kubka soku z cytryn (wyciśniętego z wydrążonego miąższu)
Cytryny trzeba sparzyć, odkroić wierzch i wydrążyć. Z miąższu wyciskamy sok. Gotowe "kubeczki" ustawiamy na blasze. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy mąkę, połowę cukru i sok. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wstawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą i ubijamy na parze, aż zgęstnieje. Zdejmujemy miskę i odstawiamy. W tym czasie ubijamy białka, do których dodajemy resztę cukru. Gotową pianę delikatnie mieszamy z masą. Napełniamy cytryny, zostawiając około 1cm od góry i pieczemy w 175 st C około 14-17 minut. 


1 komentarz :

  1. Ale miła niespodzianka :D Bardzo ciekawy przepis i wydaje się być dość prosty :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger