lipca 09, 2025

Pierogi z bobem– letni klasyk na nowo

 

przepis na pierogi

Jeśli kochacie pierogi, a lato kojarzy Wam się z młodym bobem, ten przepis jest dla Was. Pierogi z bobem, fetą, cebulą i czosnkiem to pełne smaku, wyraziste i niebanalne danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze – sezonowość i prostotę.  To świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich – idealna na ciepłe dni, gdy szukamy czegoś lekkiego, ale sycącego. Koniecznie spróbujcie!

Składniki na pierogi z bobem i fetą

Na ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Na farsz z bobu i fety:

  • 500 g bobu (najlepiej młodego, świeżego lub mrożonego)
  • 150 g sera feta (najlepiej grecka, twarda)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, opcjonalnie mięta lub koperek


Jak zrobić pierogi z bobem, fetą, cebulą i czosnkiem – krok po kroku

1. Farsz:

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 7–10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. W międzyczasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Do dużej miski wrzucamy bób, rozgniatamy go widelcem lub krótko blendujemy. Dodajemy fetę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawy. Farsz powinien być wyrazisty – feta nada mu słoność, ale warto dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu i, dla orzeźwienia, posiekanej mięty lub koperku. Farsz można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

2. Ciasto na pierogi:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej. Powoli wlewamy ciepłą wodę, mieszając najpierw łyżką, a potem zagniatamy rękami gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem, żeby odpoczęło.

3. Lepienie pierogów:

Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka (np. szklanką), na środek każdego nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Można ozdobić brzegi widelcem lub zrobić klasyczny falbankowy rant.

4. Gotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy ok. 3–4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy gorące, z masłem, podsmażoną cebulką lub kleksem jogurtu naturalnego.


kuchnia sezonowa lato


Co pasuje do pierogów z bobem i fetą?

Pierogi są pyszne same w sobie, ale świetnie komponują się z:

  • jogurtem greckim z dodatkiem koperku i cytryny,
  • zrumienioną bułką tartą na maśle,
  • lekką surówką z ogórka i rzodkiewki lub z młodej kapusty.


Dlaczego warto zrobić te pierogi?

  • Wykorzystują sezonowy bób, który jest bogaty w białko i błonnik.
  • Są ciekawą alternatywą dla klasyki – feta i czosnek dodają charakteru.
  • Ciasto jest miękkie i elastyczne, idealnie się wałkuje i nie rozpada podczas gotowania.

Czy można zrobić pierogi z bobem i fetą na zapas?
Tak! Świetnie się mrożą – najlepiej układać je surowe na desce i po zamrożeniu przesypać do woreczków.

Czym zastąpić fetę?
Można użyć koziego sera, ricotty z dodatkiem soli lub białego sera z odrobiną cytryny i oliwy.

Jak przechowywać gotowe pierogi?
W lodówce do 2 dni, najlepiej w zamkniętym pojemniku. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni.


To jak – gotowi na pierogowe eksperymenty? Jeśli zrobicie te pierogi z bobem i fetą, koniecznie dajcie znać w komentarzu na blogu lub na Instagramie. Smacznego!


Chcesz więcej takich przepisów? Zajrzyj też do:



📘 Szukasz więcej zdrowych i szybkich przepisów?
Sprawdź mojego e-booka „Strasznie Smaczne wypieki drożdżowe” – 21 prostych przepisów na każdy dzień!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger