Składniki na pierogi z bobem i fetą
Na ciasto pierogowe:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Na farsz z bobu i fety:
- 500 g bobu (najlepiej młodego, świeżego lub mrożonego)
- 150 g sera feta (najlepiej grecka, twarda)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, opcjonalnie mięta lub koperek
Jak zrobić pierogi z bobem, fetą, cebulą i czosnkiem – krok po kroku
1. Farsz:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 7–10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. W międzyczasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Do dużej miski wrzucamy bób, rozgniatamy go widelcem lub krótko blendujemy. Dodajemy fetę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawy. Farsz powinien być wyrazisty – feta nada mu słoność, ale warto dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu i, dla orzeźwienia, posiekanej mięty lub koperku. Farsz można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
2. Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej. Powoli wlewamy ciepłą wodę, mieszając najpierw łyżką, a potem zagniatamy rękami gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem, żeby odpoczęło.
3. Lepienie pierogów:
Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka (np. szklanką), na środek każdego nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Można ozdobić brzegi widelcem lub zrobić klasyczny falbankowy rant.
4. Gotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy ok. 3–4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy gorące, z masłem, podsmażoną cebulką lub kleksem jogurtu naturalnego.
Co pasuje do pierogów z bobem i fetą?
Pierogi są pyszne same w sobie, ale świetnie komponują się z:
- jogurtem greckim z dodatkiem koperku i cytryny,
- zrumienioną bułką tartą na maśle,
- lekką surówką z ogórka i rzodkiewki lub z młodej kapusty.
Dlaczego warto zrobić te pierogi?
- Wykorzystują sezonowy bób, który jest bogaty w białko i błonnik.
- Są ciekawą alternatywą dla klasyki – feta i czosnek dodają charakteru.
- Ciasto jest miękkie i elastyczne, idealnie się wałkuje i nie rozpada podczas gotowania.
Czy można zrobić pierogi z bobem i fetą na zapas?
Tak! Świetnie się mrożą – najlepiej układać je surowe na desce i po zamrożeniu przesypać do woreczków.
Czym zastąpić fetę?
Można użyć koziego sera, ricotty z dodatkiem soli lub białego sera z odrobiną cytryny i oliwy.
Jak przechowywać gotowe pierogi?
W lodówce do 2 dni, najlepiej w zamkniętym pojemniku. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni.
To jak – gotowi na pierogowe eksperymenty? Jeśli zrobicie te pierogi z bobem i fetą, koniecznie dajcie znać w komentarzu na blogu lub na Instagramie. Smacznego!
Chcesz więcej takich przepisów? Zajrzyj też do:
Sprawdź mojego e-booka „Strasznie Smaczne wypieki drożdżowe” – 21 prostych przepisów na każdy dzień!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz